Poljska vlada pronašla novog neprijatelja u američkim ulagačima

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2021. u 22:00
Discovery je vlasnik TVN24 od 2018. godine/Reuters

Novi zakon kroz odredbu o stranom vlasništvu cilja na Discovery i njegov informativni kanal TVN24, oštrog kritičara vlasti.

Kontroverzni zakon o medijima koji želi progurati poljska vlada kako bi utišala kritičke tonove mogao bi imati značajne reperkusije na stav američkih ulagača prema najvećem gospodarstvu istočne Europe. Kako piše Bloomberg, poljskoj konzervativnoj vladi nije strano stvaranje neprijatelja, bili oni suci, migranti ili sama Europska unija.

Međutim, najnoviji sukob s medijskom kućom Discovery nije prošao nezapaženo među američkim investitorima.

Vladajuća stranka Pravo i Pravda (PiS) predložila je novi zakon o medijima za koji premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da je potreban radi sprečavanja ulaska ruskih i kineskih medijskih kuća na poljsko tržište.

Vijesti koje ‘žuljaju’ vladu

Međutim, zakon je u suštini usmjeren protiv jedne televizijske kuće: TVN-a u vlasništvu Discoveryja. Naime, ako prijedlog zakona bude izglasan u Sejmu ovoga tjedna, njime bi se zabranilo da poljski mediji imaju većinske vlasnike koji ne dolaze iz Europe.

Podsjetimo, vlada u Varšavi pokušava staviti pod nadzor medijsko tržište još od dolaska na vlast 2015. godine. U prošlosti je vlada pokušala zauzdati medije pomoću državnih kompanija. Tako je prošle godine naftna kompanija PKN Orlen kupila 20 regionalnih dnevnih listova i 150 tjednika. U tom kontekstu, vladu posebno “žulja” informativni kanal TVN24, a članovi PiS-a više su puta javno tvrdili kako toj TV-kući nedostaje objektivnosti prilikom izvještavanja o radu vlade.

S druge strane, s TVN-a su u srpnju priopćili kako predloženi zakon “ima namjeru utišati ih i spriječiti gledatelje u pravu na izbor”. “Pod lažnim izgovorom borbe protiv inozemne propagande učinjen je pokušaj ograničavanja slobode medija. Nećemo se predati pod bilo kakvim pritiskom i ostat ćemo neovisni”, stajalo je u priopćenju TVN-a.

200

milijardi dolara stranih ulaganja slilo se u Poljsku od pristupanja te države Europskoj uniji 2004. godine

Pritisak vlade očit je i kroz činjenicu da Discovery već godinu dana čeka odobrenje zahtjeva za produženje koncesije za TVN24 koja istječe krajem rujna. Inače, Discovery je 2018. kupio TVN od druge američke kompanije Scripps Network Interactive. Ta je kompanija kupila TVN 2015. kada je TV-kuća vrednovana na 6,8 milijardi zlota (1,8 milijardi dolara. Prema Američkoj trgovinskoj komori u Poljskoj, to je treća najveća američka investicija u Poljskoj od pada komunizma.

Discovery upravlja TVN-om kroz nizozemsku podružnicu Polish Television Holding BV. No, predloženi zakon sadrži odredbu prema kojoj investitor izvan Europe ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama. Zanimljivo rješenje iznio je zamjenik ministra infrastrukture Marcin Horala izjavivši kako cilj zakona nije “zatvoriti TVN”.

No, sugerirao je Discoveryju kako dio dionica može prodati europskom ulagaču. Međutim, takav stav potaknuo je špekulacije mijenja li Poljska stav prema stranim investitorima od kojih su dosadašnje garniture očekivale da otvaraju nova radna mjesta.

Problematična putanja

Glas o problemima Discoveryja pronio se sve do Washingtona. Tako iz State Departmenta neslužbeno poručuju kako će zakon o medijima – ako stupi na snagu – utjecati na buduće odluke američkih investitora.

K tome, sredinom prošlog tjedna dvostranačka skupina američkih senatora izrazila je zabrinutost jer Poljska namjerava “potkopati neovisne medije i jedno od najvećih američkih ulaganja u zemlji”.

Senatori su poručili i kako je Poljska u “problematičnoj putanji” koja može negativno utjecati na obrambene, poslovne i trgovinske odnose s NATO saveznikom. Takve poruke unijele su nemir i u vladajuću koaliciju. Od pristupanja Europskoj uniji 2004. godine Poljska je privukla oko 200 milijardi dolara stranih ulaganja. No, daljnja dinamika priljeva ulaganja mogla bi postati upitna.

Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije, izjavila je prošloga mjeseca kako su strane kompanije zabrinute zakonodavnim rizicima u Poljskoj.

To potvrđuju i sami ulagači. “Za investitora je najvažnija stvar pravna stabilnost i dijalog”, kaže Krzysztof Krawczyk, direktor poljske podružnice CVC Capitala, jednog od najvećih fondova rizičnog kapitala na svijetu. “Trebate razgovarati s ulagačima i ne tretirati ih kao neprijatelje.

Nažalost, često imamo drugačija iskustva”, kaže Krawczyk. Poljska oporba smatra kako je glavni “krimen” TVN24 što su do sada otkrivali korupcijeske afere na svim razinama vlasti.

Što se tiče vladina argumenta, dodaju kako nema nikakvih indicija da ruske ili kineske kompanije žele ući na poljsko medijsko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close