Obuzdavaju inflaciju smanjenjem poreza na gorivo, struju i plin

Autor: Lucija Špiljak , 29. studeni 2021. u 07:44
Poljski premijer Mateusz Morawiecki/Reuters

Zbog najviše inflacije u 20 godina, vlada u Varšavi predstavila plan od 2,14 milijardi eura.

Poljska vlada u sljedećih će pet mjeseci nižim porezima i novčanom pomoći nastojati svojim građanima olakšati rastuću inflaciju, s kakvom se ova država nije suočila već više od dva desetljeća.

Prošli tjedan na konferenciji za novinare predstavili su plan vrijedan 10 milijardi zlota (2,14 milijardi eura) koji se odnosi na snižavanje trošarina i poreza na benzin na pet mjeseci, na minimum koji dopušta Europska unija, počevši od 20. prosinca.

Pomoć kućanstvima

Vladin plan uključuje i smanjenje PDV-a na struju i plin na tri mjeseca, s čime kreću od siječnja sljedeće godine. PDV na plin smanjit će se s 23 na 8 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, a PDV na električnu energiju bit će smanjen na pet s 23 posto u istom razdoblju.

Vlada će omogućiti financijsku podršku kućanstvima čija će visina ovisiti o prihodu i bit će isplaćena sljedeće godine u dvije rate. Isplatit će se i jednokratna pomoć za oko pet milijuna kućanstava zbog većih cijena hrane.

“Poljska vlada odlučila je poduzeti konkretne mjere kako bi ublažila, amortizirala udarac jače inflacije”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji.

Inflacija je u listopadu dosegla 6,8 posto – najviše u dva desetljeća – a Poljaci su sve zabrinutiji zbog povećanja troškova hrane, plina i struje koji opterećuju budžet kućanstva i smanjuju kupovnu moć.

Reuters navodi da je središnja banka sporo reagirala jer je tek u listopadu počela pooštravati monetarnu politiku i podigla glavnu kamatnu stopu na 1,25 posto ranije ovog mjeseca.

“Odgovaramo na tržišne izazove, na cijene energije koje su podivljale na svjetskim tržištima”, rekao je potpredsjednik Vlade Jacek Sasin.

Smanjenje poreza uslijedilo je nakon promjena tamošnjeg poreznog režima najavljenog ranije ove godine, koji vladajuća Stranka prava i pravde (PiS) naziva “poljskim redom”.

Prema izvješću poljske vlade iz rujna, počevši od 2022. godine, oko devet milijuna građana prestat će plaćati porez na dohodak, a 70 posto umirovljenika neće plaćati nikakav porez. Vladajuća stranka novim planom i mjerama nastoji odgovoriti na kritike oporbe kako ne čine dovoljno na suzbijanju rasta cijena.

Pozdravili mjere

U središnjoj banci uglavnom su pozdravili ove mjere. Član Vijeća za monetarnu politiku Jerzy Zyzynski rekao je da referentna kamatna stopa možda neće morati porasti iznad 1,5 posto. Njegova kolegica Grazyna Ancyparowicz rekla je da će prijedlog pomoći da se inflacija vrati na cilj središnje banke brže od planiranog.

Međutim, drugi ekonomisti su manje optimistični. Kažu da bi smanjenje poreza trebalo samo smanjiti vrhunac glavne inflacije, no da neće utjecati na temeljne pritiske na cijene.

Druge vlade diljem svijeta također se suočavaju s inflatornim pritiscima zbog rastućih globalnih cijena energije i poremećaja u lancu opskrbe, proizašlih iz pandemije koronavirusa i lockdowna. Njemačka stopa inflacije u listopadu je dosegla 28-godišnji maksimum, a Pakistan se suočava s eksponencijalnim rastom.

Prošlog mjeseca Narodna banka Poljske podigla je kamatne stope u pokušaju da kontrolira inflaciju, nakon svojih čeških, mađarskih i rumunjskih kolega.

S godišnjom dinamikom od 4,1 posto, inflacija u eurozoni prošli je mjesec bila najveća u proteklih 13 godina, a u SAD-u je u listopadu dosegla više od 6,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close