Poljska i Mađarska isključuju se iz fonda za oporavak ako ne povuku veto

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2020. u 22:00
Povjerenik Johannes Hahn ističe kako je fokus Komisije na postizanju sporazuma s Varšavom i Budimpeštom/REUTERS

Povjerenik za proračun je izjavio kako mađarska i poljska vlada ne mogu zaustaviti Europsku uniju u pomaganju svojim građanima.

Europski povjerenik za proračun Johannes Hahn poručio je poljskoj i mađarskoj vladi da je Europska komisija spremna izbaciti te dvije države iz pristupa fondu za oporavak ako nastave blokirati donošenje novog Višegodišnjeg financijskog okvira, odnosno europskog proračuna.

U razgovoru za Financial Times povjerenik Hahn je kazao kako Varšava i Budimpešta ne mogu zaustaviti Europsku uniju u pomaganju svojim građanima potvrdivši da su pravnici Europske komisije pronašli način kako uzvratiti na veto te dvije države.

Moguć kompromis

Podsjetimo, mađarski i poljski veto blokira donošenje sedmogodišnjeg europskog proračuna, kao i realizaciju 750 milijardi dolara vrijednog fonda za oporavak od krize izazvane koronavirusom.

Obje države prigovorile su na novi mehanizam pravila vladavine prava za koji tvrde da nepravedno tretira Poljsku i Mađarsku. Time je povijesni dogovor koji su europski čelnici postigli u srpnju “na tankom ledu”.

3

posto BDP-a trebala bi iznositi pomoć iz fonda za oporavak koji bi dobile Poljska i Mađarska

Johannes Hahn je izjavio kako Varšava i Budimpešta neće uspjeti u blokiranju fonda za oporavak, a ako s time nastave, to će se ponajprije negativno odraziti na standard njihovih građana s obzirom da će priljev europskog novca biti znatno smanjen.

Potpredsjednik poljske vlade Jaroslaw Gowin, čija Stranka sporazuma pripada umjerenom dijelu poljske vladajuće koalicije krajem prošloga je tjedna izjavio kako smatra da još postoji prostor za kompromis s Bruxellesom.

„U slučaju veta, bilo mađarskog ili poljskog, takozvani privremeni proračun stupit će na snagu“, izjavio je Gowin nakon sastanka s dužnosnicima Europske komisije, prenosi poljska novinska agencija PAP.

„Čini mi se da je kompromis moguć, ako ne u obliku ponovnog otvaranja razgovora o mehanizmu vladavine prava, onda u obliku obvezujuće interpretativne deklaracije“, kazao je Gowin. Glasnogovornik poljske vlade u petak je izjavio kako Varšava nije promijenila svoje stajalište i da će bilo koji mehanizam vladavine prava morati biti u skladu s ugovorima i zaključcima Europske komisije.

Dominantna tema

Zastoj oko donošenja europskog proračuna bit će dominantna tema sastanka europskih lidera zakazanog za četvrtak i petak u Bruxellesu.

Johannes Hahn ističe kako je fokus Komisije na postizanju sporazuma s Varšavom i Budimpeštom, ali je dodao i kako je Komisija potpuno svjesna svojih odgovornosti te je stoga počela tražiti alternative. Hahn je uvjeren da čak i u slučaju isključivanja dvije članice, fond za oporavak može nastaviti s realizacijom ugrubo u skladu s prvotno dogovorenim rasporedom.

Ostaje za raspravu hoće li u slučaju isključivanja Mađarske i Poljske veličina fonda biti smanjena ili će se ostati pri iznosu od 750 milijardi eura koje će se distribuirati u 25 članica.

Podsjetimo, prema izračunu Europske središnje banke, Poljska i Mađarska trebale bi značajno profitirati od fonda za oporavak jer bi im bio dodijeljen iznos u visini 3 posto vrijednosti BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close