Policijska zavjera? ‘Tražili su da ubijem premijera Olofa Palmea’

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 12:23
Guliver/Thinkstock

Šveđanin je u nedjelju rekao da je ubojstvo švedskog premijera Olofa Palmena bila policijska zavjera te da je odbio policijski zahtjev da ubije premijera 1985. godine.

Šveđanin je u nedjelju rekao da je ubojstvo švedskog premijera Olofa Palmena bila policijska zavjera te da je odbio policijski zahtjev da ubije premijera 1985. godine, piše Local.

– Znam da je postojala policijska zavjera da se ubije Palmea. Ne govorim da to mislim, nego to znam. Tražili su me da ja izvedem ubojstvo – kazao je stručnjak za oružje novinama Aftonbladet. Muškarcu su novine zaštitile identitet te su ga nazvale samo Johan.

Tražio me da šutim

Muškarac kaže su ga policajci tražili da on povuče okidač na premijera samo nekoliko mjeseci prije nego što je Palme ubijen u veljači 1986. godine. Zahtjev za ubojstvo premijera navodno je stigao sredinom prosinca 1985. kada je Johan večerao s visokopozicioniranim dužnosnikom policije poznatom po "ekstremno desničarskim stavovima".

– Tijekom razgovora gosta je iznenada zanimalo može li me nešto zamoliti. Prije nego što je iznio detalje, prijetećim glasom mi je kazao da mu moram obećati da ću šutjeti o tome – rekao je Johan.

"Pitao me želim li ubiti Palmea"

– Nakon što sam obećao, pitao me želim li ubiti Palmea – dodao je Johan koji se bavi lovom i stručnjak je za oružje. Pokušao je cijelu situaciju pretvoriti u šalu rekavši da bi ga pronašli po njegovu oružju. – Prijatelj je odgovorio da ne bi koristio svoje oružje – tvrdi Johan. Muškarac je sve priznao novinaru Gunnaru Wallu koji je već napisao dvije knjige o ubojstvu Olofa Palmea.

Još uvijek traje istraga o ubojstvu socijal-demokratskog premijera, a krajem prosinca 2012. preuzeo ju je detektiv Dag Andersson. Palme je ubijen 28. veljače 1986. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close