Pola proračuna, 84 milijarde eura, za jačanje konkurentnosti

Autor: Ana Blašković , 19. studeni 2019. u 22:00
Jean-Claudeu Junckeru ovo je bio zadnji EU proračun kao predsjedniku Europske komisije/REUTERS

Čak 58,6 milijardi je za smanjenje ekonomskih razlika u članicama i između njih, za poticanje rasta, radnih mjesta i konvergencije.

Predstavnici Europske komisije, Parlamenta i Vijeća EU postigli su dogovor o proračunu Europske unije za 2020. godinu.

U zadnjoj godini trenutačnog financijskog okvira za razdoblje od 2014. do 2020. proračun je težak 168,69 milijardi eura, što je novac koji može biti odobren u ugovorima za projekte u toj godini, dok će zaista biti isplaćeno 153,57 milijardi eura. U odnosu na inicijalni prijedlog Komisije, u proračunu koji je dobio zeleno svjetlo pregovarači Europskog parlamenta izborili su 850 milijuna eura više za financiranje klimatskih ciljeva, digitalizaciju i program studentske razmjene Erasmus+.

"Bit ovog proračuna je kontinuitet – riječ je o posljednjem unutar dugoročnog budžeta i zadnjem koji je predložila i ispregovarala Junckerova Komisija", kazao je Günther Oettinger, aktualni povjerenik za proračun i ljudske resurse.

Britanija puni do kraja 2020.
Dodao je da će se novac usmjeriti prema najvažnijim potrebama: novim radnim mjestima, borbi protiv klimatskih promjena, olakšavanju investicija, ulaganjima u mlade i sigurnosti Europe.  "Komisijin prijedlog dugoročnog budžeta nakon 2020. održava sve te prioritete. Sad bismo se trebali fokusirati na pravovremeno donošenje idućega dugoročnog proračuna da osiguramo sigurnost i stabilnost našim korisnicima i nastavimo kreirati EU dodanu vrijednost za sve", rekao je Oettinger.

 

169 mlrd.

eura ugovoreni proračun EU za 2020. godinu

S Brexitom neizvjesnim jednako kao dosad unatoč 31. siječnja kao datumu napuštanja EU, proračun je složen uz pretpostavku da će Velika Britanija, inače jedan od najvećih doprinositelja EU, nastaviti uplaćivati svoj doprinos i sudjelovati u provođenju proračuna do kraja godine kao da je punopravna članica.  Prema detaljima iz Bruxellesa, gotovo polovica sredstava, 83,9 milijarde u obvezama (4,1% više nego 2019.) bit će usmjereno na jačanje konkurentnosti.

Od toga će 58,6 milijardi ići za smanjenje ekonomskih razlika u članicama i između njih, za poticanje rasta, radnih mjesta i konvergencije kroz Europske strukturne i investicijske fondove, poznatije kao ESI fondove. Više od petine novca namijenjeno je borbi protiv klimatskih promjena. Primjerice, Horizon 2020 dobit će 13,5 milijardi eura (+8,8%), LIFE Program za okoliš i klimatske promjene gotovo 600 milijuna eura (+5,6%), energetski stup Connecting Europe Facilityja, ključnog instrumenta ulaganja u infrastrukturu, između ostalog i obnovljive izvore energije, dobit će čak 38 posto više novca nego lani, 1,28 milijardi euraa.

Za agrar 58,1 milijardi eura
Europski globalni sustav navigacije Galileo dobit će gotovo 75 posto više novca, 1,2 milijarde eura za globalni iskorak s namjerom da do kraja godine dosegne isto toliko korisnika. Europskim kompanijama namijenjeno je 255 milijuna eura poticaja za razvoju obrambenih proizvoda i tehnologija unutar europskog obrambenog programa. Za poljoprivredu odlazi 58,1 milijarda eura, za Erasmus+ 2,9 milijardi eura, dok je 2,36 milijardi namijenjeno Fonda za azil, migracije  i integraciju, interni sigurnosni fond te agencije poput Europola, Frontexa, i ostalih. 

Dogovor o europskom proračunu postignut je nakon trotjednih intenzivnih pregovora na zadnji dan roka za usklađivanje stavova zakonodavnih institucija. Da suglasje nije postignuto, Europska komisija morala bi predložiti novi proračun.  Ove godine pregovori o budžetu za 2020. godinu vodili su se usporedo s razgovorima o dugoročnom proračunu za period od 2021. do 2027. koji je EK predložila početkom svibnja prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close