Pokreće li Musk zeleno rudarenje bitcoina?

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2021. u 06:42
Elon Musk slovi za najgorljivijeg zagovornika kriptovaluta u svijetu/REUTERS

Kao jedna od ‘najzelenijih’ kompanija na svijetu, Tesla će pronaći način kako bitcoin učiniti ekološki prihvatljivim, smatraju analitičari.

Odluka Elona Muska da Tesla više neće prihvaćati bitcoine prilikom kupnje njegovih automobila iz ekoloških razloga mogla bi značiti da će ta američka kompanija “rudarenje” najpopularnije kriptovalute učiniti “zelenijim”, smatra dio analitičara.

U objavi na Twitteru prvi čovjek tog američkog proizvođača električnih vozila izjavio je kako kompaniju brine sve veća upotreba fosilnih goriva pri rudarenju i transakcijama u bitcoinima.

“Kriptovaluta je dobra ideja na mnogim razinama i vjerujemo da ima budućnost, ali cijenu ne smije plaćati okoliš”, objasnio je čelnik Tesle.

Burna reakcija tržišta

Musk je rekao da Tesla planira obustaviti i prodaju i kupovinu bitcoina dok se potrošnja struje ne smanji. Međutim, nejasno je li Tesla prodao u ova dva mjeseca ijedan automobil za tu kriptovalutu. Reakcija tržišta bila je vrlo burna.

S obzirom da ovaj američki milijarder slovi kao jedan od najvećih zagovornika kriptovaluta u svijetu, iznenađujuća objava na Twitteru srušila je vrijednost bitcoina. U jednom trenutku najpopularnija kriptovaluta bilježila je 17 posto minusa padom sa 54.819 dolara na 45.700 dolara, prenosi Reuters. To je najniža vrijednost bitcoina od 1. ožujka.

Ipak, tijekom jučerašnjeg dana bitcoin je nadoknadio dio gubitaka, pa se njime oko 11 sati trgovalo po 50.320 dolara, prema podacima CoinMarketCapa. Podsjetimo, Tesla je počeo prihvaćati plaćanje automobila bitcoinima u ožujku, a uz prethodnu objavu u veljači da su potrošili 1,5 milijardi dolara na kupnju te kriptovalute, u idućim mjesecima njegova vrijednost je snažno porasla.

23

metričke tone ugljičnog dioksida godišnje u atmosferu izbace ‘rudari’, približno emisijama Jordana ili Šri Lanke

Cijena bitcoina i dalje za 30 posto viša nego prije Tesline kupnje u veljači. Ekološki aktivisti već dugo kritiziraju bitcoin zbog velike potrošnje struje koju trebaju računala prilikom “rudarenja”.

Procjene sveučilišta Cambridge i Međunarodne agencije za energiju govore da trenutna razina dobivanja bitcoina troši struje koliko je 2019. potrošila Nizozemska. Znanstvena istraživanja objavljena 2019. u časopisu Joule pokazala su da je produkcija bitcoina zaslužna za emisiju od 23 metričke tone ugljičnog dioksida godišnje.

Radi se o emisiji približno jednakoj onoj koju godišnje u atmosferu izbace Jordan ili Šri Lanka. Najveći problem u “ozelenjavanju” proizvodnje bitcoina jest što u “rudarenju” dominira Kina te što nedostaje motivacije da se jeftiniji izvori energije temeljeni na ugljenu zamijene skupljim obnovljivim izvorima. Podaci Centra za alternativne financije sveučilišta Cambridge pokazuju da su kineski “rudari” zaslužni za 70 posto proizvodnje najstarije kriptovalute.

Oni koriste struju iz obnovljivih izvora, prvenstveno hidroelektrana, tijekom kišnih ljetnih mjeseci, ali u ostatku godine energiju crpe iz termoelektrana na ugljen. “Cilj svakog rudara je ostvarivanje dobiti, stoga ne mare previše odakle dolazi struja, je li to iz hidroelektrana, vjetroelektrana, sunčevih elektrana ili iz izgaranja ugljena”, kaže Jack Liao, izvršni direktor kineske tvrtke za rudarenje kriptovaluta LightningAsic.

Dodaje kako bi vladini poticaji rudarima da koriste obnovljive izvore mogli pomoći u “ozelenjavanju” te industrije. U tom kontekstu dio analitičara smatra da je Musk – osnivač “najzelenije” kompanije na svijetu – u recentnoj poruci na Twitteru priznao neizbježnu istinu o bitcoinu, a to je da troši više električne energije nego neke države.

Dio dioničara smatra kako Teslino držanje bitcoina dovodi u pitanje nulte emisije stakleničkih plinova na čemu se temelji Teslino poslanje. Posebno u vrijeme kada ESG principi koji uzimaju u obzir ekološki, socijalni i upravljački aspekt poslovanja kompanije postaju trend u globalnoj investicijskoj zajednici.

“Naravno da smo vrlo zabrinuti razinom emisija ugljičnog dioksida koje generira rudarenje bitcoina”, kaže za Reuters Ben Dear, izvršni direktor Osmosis Investment Managementa, ulagača koji investicijsku strategiju temelji na održivosti i upravlja imovinom od 2,2 milijarde dolara. U portfelju drži i Tesline dionice. Dear je dodao kako se nada da će Tesla, ako nastavi kupovati bitcoine ili ih čak počne “rudariti”, u svoja financijska izvješća uključiti i relevantne podatke o potrošnji energije.

Zagovornici bitcoina pak uzvraćaju da financijska industrija, sa svim svojim računalima i klimatiziranim uredima, troši daleko više energije od “rudara”. Iznenađujući zaokret Elona Muska dio analitičara stoga tumači kao signal da će Tesla – izravno ili neizravno – promijeniti stvari u proizvodnju bitcoina.

David Grider, analitičar tvrtke Fundstrat Global Advisors ističe za Bloomberg kako ne bio bio iznenađen da Tesla poruči kako planira “rudarenje” učiniti zelenijim.

Projekti od Kanade do Sibira

U posljednje vrijeme počeli su se pojavljivati projekti od Kanade do Sibira koji ciljaju na eliminiranje korištenja fosilnih goriva u proizvodnji bitcoina ili barem na smanjivanje ugljičnog otiska. SJ Oh, nekadašnji trgovac bitcoinom iz Hong Konga, prije godinu dana postao je suosnivač tvrtke Pow.re koja se bavi ekološki prihvatljivim “rudarenjem” na kanadskom subarktiku.

Smješten na Labradoru, Pow.re koristi struju iz hidroelektrana, a planira iskorištavati otpadnu toplinu koju prilikom rada proizvode računalni serveri za grijanje. “Mislim da će se dogoditi zajednički napor bitcoin industrije da postane ekološki prihvatljiva”, kaže Oh dodajući kako vjeruje da Musk i njegova kompanija mogu pronaći bolje metode dobivanja kriptovaluta.

“Tesla je jedna od najzelenijih kompanija na svijetu i siguran sam da će pronaći način”, kaže Oh. S druge strane, projekt ruskog plinskog diva Gazproma usmjerio se na smanjivanje emisije ugljičnog diokida. Podružnica Gazprom Njeft u Sibiru za rudarenje kriptovaluta koristi struju dobivenu od otpadnog plina koji se dobiva prilikom eksploatacije nafte i koji se u pravilu spaljuje.

Gazprom Njeft tvrdi kako rudarenje na takav način emitira manje stakleničkih plinova od korištenja struje iz termoelektrana na ugljen. Yves Bennaim, osnivač švicarskog blockchain think-tanka 2B4CH, kaže za Reuters da problem nije toliko u bitcoinu koliko u općenitom načinu na koji se trenutno dobiva električna energija.

“Kako bitcoin bude bio sve više prihvaćen u financijskim tokovima, tako će biti više poticaja za ulaganja obnovljive izvore energije za njegovo dobivanje”, smatra Bennaim.

Komentirajte prvi

New Report

Close