Pohvalili se zaduženjem od 750 milijuna dolara: Prvi u svijetu izdali ovakvu vrstu obveznice

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2020. u 13:01
Ilustracija: Pixsell

U prospektu upozorenje da nema jamstva da će se novac usmjeriti u takve projekte.

Meksiko je prva zemlja u svijetu koja je izdala obveznicu vezanu za ciljeve održivog Ujedinjenih naroda kojom se ta zemlja zadužila za 750 milijuna eura, istaknuo je tamošnje Ministarstvo financija. Dok se Meksiko pohvalio zaduženjem, propustio je objaviti informaciju koja bi međunarodnim ulagačima, neovisno o održivom razvoju ili ne, bila od znatno veće koristi – na što će se novac utrošiti.

Pomoćnik ministra financija Gabriel Yorio precizirao je da među ciljeve UN-a spadaju smanjenje nejednakosti, uključujući i rodnu nejednakost te financijsku uključivost. “Meksiko je prvi u svijetu izdao državnu obveznicu koja je vezana s UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Naša je zemlja pokrenula program održivih financija kao svojevrsni pionir”, napisao je Yorio na Twitteru.

Unatoč (samo)hvali na društvenoj mreži, u prospektu koji prati navedno izdanje stoji, štoviše, upozorenje da Meksiko ne jamči da će novac od prodaje obveznica usmjeriti u projekte koji odgovaraju UN-ovim ciljevima. I najnovija meksička obveznica dio je trenda izdavanja dužničkih vrijednosnih papira s fokusom na pribavljanje novca za rješavanje društvenih, ekoloških i drugih pitanja. Ili, barem tako tvrtki marketinška priča koja ga prati.

Da je svojevrsna estradizacija provirila i na doad “ozbiljna” tržišta svjedoči upravo raniji ‘disclaimer’ o trošenju. Bez obzira na to, interesa ulagača nije manjkalo pa je konačna potražnja premašila iznos izdanja šest puta. Obveznica je izdana uz kuponsku kamatnu stopu od 1,35 posto s rokom dospijeća u rujnu 2027., objavilo je Ministarstvo financija. To je druga najniža kamata od svih meksičkih izdanja obveznica denominiranih u eurima koja će tamošnjoj Vladi omogućiti zaduživanje po povoljnoj cijeni, dodaju.

Izdanjem tih obveznica Meksiko može pristupiti međunarodnim investicijskim fondovima, uključujući i one u Europi, koji žele financirati održivi gospodarski razvoj. Prema pisanju Reutersa, Meksiko je je prošlog tjedna predstavio proračun kojim se predviđaju rezovi u većini sektora. Među resorima kojima se predviđaju veća proračunska sredstva je zdravstvo.

Prema dokumentu o nacrtu proračuna koji je cirkulirao među zastupnicima u parlamentu, u planu su realno veća izdvajanja za državnu naftnu kompaniju Petroleos Mexicanos te iznos od oko dvije milijarde dolara za gradnju nove rafinerije nafte Dos Bocas.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close