Početak godine donio 0,1% rasta u Francuskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2023. u 22:00
Aktivnost u energetskom i sektoru transporta zakočili su prosvjedi/REUTERS

Agencija je u veljači prognozirala da će gospodarstvo u prvom i drugom tromjesečju porasti po 0,2 posto.

Francusko gospodarstvo trebalo bi skromno porasti u prvom tromjesečju zbog štrajkova i inflacije, a do sredine godine poticaj bi mu trebalo biti popuštanje cijena energije, objavila je ovoga tjedna francuska agencija za statistiku.

Drugo po veličini gospodarstvo eurozone trebalo bi u prvom tromjesečju porasti za samo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal i za 0,2 posto u drugom tromjesečju, navodi INSEE u gospodarskim procjenama.

Agencija je u veljači prognozirala da će gospodarstvo u prvom i drugom tromjesečju porasti po 0,2 posto, nakon što se u zadnja tri mjeseca prošle godine povećalo za 0,1 posto. Da bi dosegnulo vladinu prognozu iz proračuna za 2023. o 1-postotnom rastu aktivnosti gospodarstvo bi u trećem i četvrtom tromjesečju trebalo poraslti za oko 0,5 posto, istaknuo je glavni ekonomist INSEE-a Julien Pouget.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost u energetskom i sektoru transporta zakočili su prosvjedi protiv vladinih planova o podizanju dobi za odlazak u mirovinu za dvije godine opteretili aktivnosti u energetskom i prometnom sektoru, objavio je INSEE.

Potrošnja kućanstva oporavit će se pak u prvom i drugom tromjesečju zbog nižih cijena energije koja će olakšati pritisak kućanstva, iako će taj efekt dijelom neutralizirati više cijene hrane, naveo je INSEE.

Inflacija bi se trebala pustiti sa siječanjskih 6,0 posto na 5,4 posto u lipnju zahvaljujući popuštanju pritiska cijena energije. Kada se isključe cijene hrane i energije, rast cijena trebao bi ipak ubrzati, s 5,6 posto u siječnju na 6,4 posto u lipnju, uglavnom zbog poskupljenja prerađene hrane i usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close