Počelo punjenje prve dovršene cijevi plinovoda Sjeverni tok 2

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2021. u 22:00
Nastavlja se rad na drugom kraku plinovoda /REUTERS

Putin je prošloga tjedna kazao da bi drugi krak mogao biti dovršen u roku od dva mjeseca, a ruska vlada rekla je više puta da će plinovod biti gotov do kraja godine.

Kompanija Sjeverni tok 2 priprema od petka punjenje prve dovršene cijevi plinovoda s plinom, iako će proći još nekoliko mjeseci da plin poteče. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je pretprošli tjedan da su postavljene cijevi za prvi krak plinovoda.

Zavarivanje dva kraja u moru još je moralo biti dovršeno, ali je sada spojen plinovod od Lumbina u sjeveroistočnoj Njemačkoj do Rusije, rekla je tvrtka.

Rad na drugom kraku plinovoda nastavlja se. Putin je prošloga tjedna kazao da bi drugi krak mogao biti dovršen u roku od dva mjeseca, a ruska vlada rekla je više puta da će plinovod biti gotov do kraja godine.

Sjevernim tokom 2 Rusija će u Njemačku godišnje dostavljati 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Projekt vrijedan nekoliko milijardi dolara bio je i tema sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i kancelarke Angele Merkel na marginama samita G7, što je ujedno bio i njihov prvi sastanak uživo.

Merkel će posjetiti Bidena u Washingtonu 15. srpnja kako bi se potvrdili “duboki bilateralni odnosi” između dviju zemalja, objavila je u petak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Iako Njemačka i SAD imaju dugu tradiciju bliskih odnosa, Trumpov mandat obilježilo je zahlađivanje između Berlina i Washingtona.

Međutim, ni Bidenova administracija ne gleda blagonaklono na Sjeverni tok 2 smatrajući ga opasnim projektom koji će povećati ovisnost Europe o ruskom plinu i srezati tranzitne prihode Ukrajine.

Doduše, u svibnju je SAD dijelom odustao od dugogodišnjeg protivljenja tom plinovodu te je ukinuo sankcije protiv tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2 kako ne bi narušio odnose s Njemačkom.

Zagovornici plinovoda Sjeverni tok 2 tvrde da SAD samo traži prilike za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina europskim državama.

Komentirajte prvi

New Report

Close