Plin u BiH ove godine poskupljuje za čak 31,3 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2019. u 21:59
BH-Gas u proteklih godinu i pol nije nimalo povećavao prodajnu cijenu plina / Marijan Sušenj/PIXSELL

BH-Gas tvrdi da je razlog povećanja cijene skuplji ruski plin, zbog čega je kompanija svakodnevno bilježila velike gubitke.

Cijene plina u Bosne i Hercegovini ove godine će se morati povećati za 31,3 posto, odluka je Uprave BH-Gasa. Kako je za Klix.ba rekao direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, do korekcije cijena će morati doći jer postaje nemoguće poslovati sa starom cijenom.

Riječ je o povećanju veleprodajne cijene plina prema distribucijskim kompanijama. BH-Gas je nakon odluke Nadzornog odbora BH-Gasa uputio zahtjev i obrazloženje resornom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine te time postupio prema odluci Nadzornog odbora. Kroz ovaj zahtjev je traženo povećanje veleprodajne cijene plina sa 495 na 650 KM za 1000 prostornih metara. 

Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, te je u odgovoru dodatno obrazložen cijeli zahtjev i dokumentirani pokazatelji na kojima se zahtjev temelji.  "Povećanje cijene isključivo se temelji na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do izravnog povećanja ruske nabavne cijene plina. Ovaj trend povećanja ruske cijene bio je prisutan i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom razdoblju ruska cijena plina povećana za čak 100 posto.

BH-Gas je od 2017. godine, u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu plina na razini od 495 KM za 1000 prostornih metara, čime je kroz poslovanje amortizirao porast cijene plina", priopćeno je iz BH-Gasa. Kada se BH-Gas počeo sučeljavati s velikim gubicima zbog razlike između nabavne i prodajne cijene plina, koji u siječnju dnevno iznose otprilike 80.000 KM (320.000 kuna), kompanija je odlučila podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene plina prema resornom Ministarstvu.

"Želimo upoznati javnost da BH-Gas ima sve fakture od 2016. godine do danas u kojima je zabilježen porast ruske cijene plina i da ima sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od oko četiri posto od ukupne cijene koštanja, što je najmanji iznos u usporedbi s ostalim javnim kompanijama", navodi se u priopćenju BH-Gasa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close