Plaće direktora 117 puta veće od radničkih

Autor: Saša Paparella , 08. siječanj 2020. u 14:17
Plaće se odsad pravdaju/FOTOLIA

Šefovi velikih kompanija u tri dana zarade godišnju medijan plaću od 29.599 funti.

Predsjednici uprava najvećih kompanija u Velikoj Britaniji zarađuju 117 puta više od prosječnog britanskog radnika, prema istraživanju britanskog Čarterd Instituta za kadrove i razvoj (CIPD) i think tank organizacije High Pay Center.

U studiji su analizirani javni podaci kako bi se usporedile plaće direktora kompanija koje se nalaze u indeksnoj korpi FTSE 100 Londonske burze sa zaradama prosječnih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Indeks FTSE 100 obuhvaća 100 najvrijednijih britanskih kompanija koje kotiraju na burzi. Prema rezultatima studije CIPD-a, direktori vodećih kompanija u toj zemlji za samo tri radna dana zarade britansku medijan plaću od 29.559 funti. 

Prosječni predsjednik uprave kompanije iz indeksne korpe FTSE 100 zaradio je 2018. oko 3,46 milijuna funti, što je ekvivalent iznosu od 901,30 funti na sat. Medijan satnica za radnika s punim radnim vremenom iznosila je 14,37 funti.

Kompanije u Britaniji su pod sve većim pritiskom da osiguraju transparentnost i pruže objašnjenja kad je riječ o menadžerskim plaćama. Od ove godine, kompanije s više od 250 zaposlenih koje su izlistane na burzi moraju objaviti  raspon između plaća vodećih menadžera i prosječnih zarada njihovih zaposlenika.

Također moraju pravdati plaće glavnih šefova, a na godišnjoj razini podnijeti izvještaj o tome britanskoj vladi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa osnujte svoju kompaniju i dajte CEO-u jednaku placu kao radniku. Tko vam brani?

New Report

Close