Petana stisli krediti, banke mu plijene Terme Čatež?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 05. veljača 2013. u 16:21
Bojan Petan na 20. rođendanu Termi Čatež s glavnom zvijezdom njihovih reklama Severinom/PIX

Poznati slovenski poduzetnik, vlasnik grupacije DZS, čije obveze premašuju 150 mil. eura, banke moli da ga oslobode plaćanja kamata na godinu dana.

Bojan Petan, jedan od najpoznatijih slovenskih poduzetnika u čijem je vlasništvu grupacija DZS, posljednjih mjeseci zbog prezaduženosti ima problema s plaćanjem kreditnih obaveza.

Ono što je posebno zanimljivo hrvatskoj javnosti jest podatak, koji je nedavno objavio ljubljanski poslovni list Finance, prema kojem bi Petan mogao ostati i bez Termi Čatež, koje su dio grupacije DZS. Petanove obveze, pišu Finance, premašuju 150 milijuna eura, a od siječnja ove godine DZS 18 banaka ne plaća glavnicu već samo kamate na dug. List je objavio i faksimil pisma koje je poznati slovenski poduzetnik uputio bankama, a u kojem ih informira o stanju u grupaciji te ih moli za pozitivan odgovor o njegovu planu restrukturiranja. Prema neslužbenim podacima, holding DZS lani je bankama vratio 22 milijuna eura duga, a Petan banke moli da ga oslobode plaćanja kamata na godinu dana kako bi udahnuo zraka. Dođe li do prodaje njegovih tvrtki, kalkulira se da bi vlasnik DZS-a bio spreman najprije prodati Marinu Portorož. U sklopu grupe su uz tu tvrtku i izdavački biznis (DZS), ljubljanski list Dnevnik, te Terme Čatež, koje inače vrlo dobro posluju.

Finance spekuliraju da bi upravo Terme Čatež mogle postati predmetom plijenidbe ako se ne postigne dogovor s bankama. Prošle godne grupa DZS ostvarila je 132 milijuna eura prihoda od prodaje, a prema dostupnim podacima, samo tijekom deset mjeseci ostvarena je dobit od 3,8 milijuna eura. Od ukupno 150 milijuna eura kredita polovica se odnosi na kratkoročna zaduženja. Grupa je u posljednje dvije godine smanjila broj zaposlnih za oko 300, od čega se 160 odnosi na matičnu kompaniju DZS. Bojan Petan bio je višegodišnji predsjednik odbora LDS-a u Brežicama, s tim da je posljednih godina bliži odcijepljenoj struji te stranke – Zaresu. Svoj je imperij, prema pisanju slovenskih medija, izgradio ispreplitanjem vlasničkih udjela i nizom parkinga za dionice, zbog čega ga je nemoguće prema transparentnim podacima uvrstiti na ljestvicu najbogatijih Slovenaca.   

Komentirajte prvi

New Report

Close