Papa: Sukob Izraela i Hamasa prerastao iz rata u ‘terorizam’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2023. u 21:07
FOTO: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Papa Franjo u srijedu se odvojeno sastao s izraelskim rođacima talaca koje drži Hamas i Palestincima s obiteljima u Gazi i rekao da je sukob prešao okvire rata i postao “terorizam”.

Govoreći bez napisana teksta na općoj audijenciji u srijedu na Trgu sv. Petra ubrzo nakon ranojutarnjih sastanaka u svojoj rezidenciji, Franjo je rekao da je izravno čuo kako “obje strane pate” u sukobu.

“To je ono što ratovi čine. Ali ovo je premašilo okvire rata. Ovo nije rat. Ovo je terorizam”, rekao je.

Zamolio je za molitvu da obje strane “ne idu sa strastima koje na kraju sve pobiju”.

Obje su skupine kasnije u srijedu održale odvojene konferencije za novinare.

Sastanci i Papini komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što su se izraelska vlada i Hamas dogovorili prekid vatre u Gazi na najmanje četiri dana, omogućiti dopremu pomoći i osloboditi najmanje 50 talaca koje drže militanti u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatvorenih u Izraelu.

Izrael drži Gazu pod opsadom i nemilosrdno je bombardira od napada Hamasa 7. listopada, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska od tada je ubila više od 13.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 posto djeca, rekli su medicinski dužnosnici na teritoriju kojim vlada Hamas, brojke koje Ujedinjeni narodi smatraju pouzdanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close