Papa Benedikt XVI. odstupit će 28. veljače, zatim nastupa razdoblje ‘prazne stolice’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 14:14
Papa Benedikt XVI. / EPA

Vijest o papinoj ostavci potvrdio je službeni Vatikan.

Papa Benedikt XVI odstupit će 28. veljače, a to je, prema pisanju austrijske novinske agencije APA sam objavio u ponedjeljak u Rimu tijekom proglašenja blaženim dvojice talijanskih mučenika. Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj a za Papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005.

APA piše da je u povijesti katoličke crkve do sada samo jedan papa odstupio i to papa Celestin V koji je izabran 1294. godine. On je odstupio samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran, a njegov nasljednik Bonifaz VIII dao ga je zatvoriti. Vatikan je objavio kako bi odluka pape Benedikta XVI mogla značiti da će mjesto pape biti upražnjeno do izbora novog odnosno da započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante). Strane agencije prenose da je papa kazao kako je potpuno svjestan težine svoje odluke ali da odlazi svojom voljom te da zbog svojih godina nije u stanju više obavljati tu službu. "Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra", prenosi Vatikan riječi Benedikta XVI.

Nakon povlačenja Benedikta XVI. nastupa razdoblje "prazne stolice"

 Najavom povlačenja pape Benedikta XVI 28. veljače mjesto poglavara katoličke crkve ostaje upražnjeno do izbora novog poglavara, odnosno započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante). Prazna stolica ili sedis vacantia je izraz kojim se, prema kanonskom pravu Rimokatoličke Crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra). Sveta Stolica postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima.

Papina ostavka se spominje kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uvjeti za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena. Kanonski zakonik ne predviđa nijednu određenu osobu ili tijelo kojemu bi papa trebao obznaniti svoju odluku o povlačenju s položaja poglavara Katoličke crkve. Poznavatelji Vatikana smatraju da bi o tome trebao biti obaviješten kolegij kardinala. U službenim dokumentima Crkve se za ostavku pape ne koristi se termin "abdikacija".

Papa zatražio sazivanje konklave za izbor nasljednika

 Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je pozvao na sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov nasljednik nakon što je objavio svoje povlačenje iz papinske službe. Papa je rekao da zbog poodmakle dobi osjeća teret papinske dužnosti te da je dugo promišljao svoju odluku i donio je za dobro crkve.

"U današnjem svijetu, izloženom tolikim brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima od duboke važnosti za život vjere, kako bi se upravljalo lađom Svetog Petra i naviještalo evanđelje nužna je snaga i tijela i duha", rekao je Papa objavljujući da napušta papinski položaj. Snaga, rekao je Papa, "je u meni toliko oslabila da moram priznati svoju nesposobnost da na odgovarajući način upravljam službom koja mi je povjerena".

Komentirajte prvi

New Report

Close