Pametna, zelena i sigurna marina budućnosti

Autor: Promo , 14. studeni 2023. u 22:00
Izvor: MCOE (Maritime Center of Excellence)

Smart Blue Tourism – novi standard za maritimni sektor.

Projekt pametne marine budućnosti, Smart Blue Tourism, sinonim je za vrhunska visokotehnološka rješenja u nautičkom turizmu, a prvenstveno se ističe po svojoj važnosti u pogledu zelene i digitalne transformacije. Njegov konačan cilj je povećati otpornost i održivost nautičkog turizma, istovremeno pružajući vrhunsku uslugu, kao i personalizirano korisničko iskustvo.

U sklopu projekta razvijat će se digitalna rješenja za marine u području operativne efikasnosti, automatizacije upravljanjem, samoodrživosti, sigurnosti turista, očuvanja okoliša, razvoja destinacija, a ujedno će se stvoriti i prednosti poput nove i raznovrsne ponude za turiste, novih zapošljavanja i razvoja zelenog turizma i zelene mobilnosti.

Izvor: MCOE (Maritime Center of Excellence)

Najsuvremenija digitalna i ekološki osviještena marina

Ovaj jedinstveni projekt vrijedan je četiri i pol milijuna eura, od čega je više od 2,6 milijuna eura financirano sredstvima Europske unije, a predvodi ga riječki Maritime Center of Excellence, koji posluje u sastavu Lürssen grupe. Smart Blue Tourism unaprijedit će održivost turizma kojoj Hrvatska teži, potičući digitalnu transformaciju nautičkog turizma putem stvaranja preduvjeta za izgradnju prve pametne luke nautičkog turizma, odnosno koncepta najsuvremenije digitalne i zelene marine.

Od upravljanja otpadom i energetskom učinkovitošću do promicanja svijesti o očuvanju prirode, pametne marine predstavljaju pravac budućnosti u nautičkom turizmu. Osim što podržavaju očuvanje okoliša, ove marine donose brojne koristi za lokalne zajednice i operatere. Projekt pametnih marina ima za cilj razviti inovativne proizvode koji su usmjereni na unapređenje pametnih, sigurnih i ekološki održivih marina, predstavljajući tako revoluciju na tržištu.

Digitalna transformacija

Pametna marina budućnosti ponudit će šest potpuno inovativnih rješenja koja uključuju prepoznavanje karakteristika plovila, digitalnog blizanca, datacentrični prijenos podataka na pametnom brodu, situacijsku svijest, sustav za nadzor podmorja, kao i gamifikaciju turističkog sadržaja na brodu.

Valja istaknuti da će se razvojem ovakvog projekta promovirati i suradnja različitih dionika u turističkom sektoru te jačati održivost turizma. Također, potaknut će se digitalna transformacija koja je ključna za 21. stoljeće, a na ovaj način stvorit će se osnove za izgradnju prvoklasnih luka nautičkog turizma. Sukladno razvoju novih tehnologija javila se potreba da se marina učini “pametnom” kako bi se brojni poslovi koji su se do sada fizički obavljali pojednostavili i ubrzali, čime bi se izgubljeno vrijeme puno produktivnije utrošilo.

Izvor: MCOE (Maritime Center of Excellence)

Koncept pametnog turističkog broda

Rješenja pametne marine obuhvaćaju aplikaciju za operatere i korisnike, sučelje digitalnog blizanca, digitalnu infrastrukturu i sustav kibernetičke sigurnosti, sustav komunikacije i povezanosti, senzore za marinu i brod, aplikaciju za praćenje okolišnih parametara, održivost i energetsku učinkovitost te pametnu mobilnost, aplikaciju Destination manager, kao i razvoj digitalnog turističkog sadržaja – hologramskog turističkog vodiča, virtualne i proširene stvarnosti kroz storytelling destinacije.

Pametna marina obuhvaća i razvoj koncepta pametnog turističkog broda koji će omogućiti veću percepciju okoline marine posjetiteljima, odnosno bit će dodana vrijednost unutar marine s posebnim naglaskom na praćenje parametara okoliša i podmorja i situacijsku svijest na osnovu senzorskih podataka.

Izvor: MCOE (Maritime Center of Excellence)

Inovativnost kao core projekta

U okviru projekta bit će razvijeni, ispitani i integrirani napredni alati i tehnologije s ciljem efikasnije upotrebe vodnih resursa, povećanja energetske i resursne učinkovitosti te promocije pametne mobilnosti. Također, projekt će usmjeriti svoju pažnju na stvaranje novih modela upravljanja marinama s fokusom na postizanje samoodrživosti.

Prikupljanjem i integracijom svih informacija iz ovakve marine omogućit će se proaktivno planiranje operacija i nadzor marine s ciljem povećanja efikasnosti, sigurnosti, konkurentske prednosti i ekološke održivosti. Također će se razvijati dodatni turistički sadržaji s naglaskom na poticanje očuvanja prirodne i kulturne baštine, očuvanje morskog okoliša te poboljšanje iskustva posjetitelja.

Za razvoj inovativnih, pristupačnih i ekološki održivih proizvoda bit će iskorištene napredne tehnologije poput umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, Interneta stvari, holograma i slično. Koncept pametne digitalne marine bit će modularan i kao takav moći će se implementirati na bilo koju marinu ili lučki objekt u svijetu.

Uz nositelja projekta Maritime Center of Excellence, ostali partneri koji sudjeluju u cjelokupnom procesu su GITONE Kvarner, MS Tech, Lürssen Design Center Kvarner, ANIQ, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, URBANEX, HEXIS, GoGiro Digital i VERSO ALTIMA.

Komentirajte prvi

New Report

Close