Velika studija: Pad nataliteta izazvat će nikad zabilježene promjene u svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Do 2050. smanjit će se broj stanovnika u tri četvrtine svih zemalja svijeta.

Stanovništvo gotovo svake zemlje svijeta smanjit će se do kraja stoljeća, rezultati su velike studije objavljeni, koji ukazuju na to da će procvat nataliteta u zemljama u razvoju i krah u bogatima potaknuti goleme društvene promjene.

Stopa plodnosti ili stopa fertiliteta u polovini svih nacija svijeta već je preniska da bi se održala veličina njihovih populacija, objavio je u stručnome časopisu Lancet međunarodni tim koji je okupio više stotina znanstvenika.

Koristeći golemu količinu globalnih podataka o stopi nataliteta, mortaliteta i onome što pokreće fertilitet, istraživači su pokušali predvidjeti budućnost svjetske populacije.

Do 2050. smanjit će se broj stanovnika u tri četvrtine svih zemalja svijeta, rezultati su studije američkog Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME). Na kraju stoljeća to će vrijediti za 97 posto, odnosno 198 od 204 zemlje i teritorija, predviđaju istraživači.

Očekuje se da će samo Samoa, Somalija, Tonga, Niger, Čad i Tadžikistan imati stopu plodnosti iznad brojčane razine generacijske zamjene, odnosno veću od 2,1 rođene djece po ženi u 2100. godini, procjenjuje se u studiji.

Generacijska zamjena

Samo će Samoa, Somalija, Tonga, Niger, Čad i Tadžikistan imati stopu plodnosti iznad brojčane razine generacijske zamjene.

U ovome stoljeću stopa plodnosti nastavit će se povećavati u zemljama u razvoju, posebno onima u subsaharskoj Africi, a u bogatijim, starijim nacijama i dalje će padati. “Svijet će se istodobno morati uhvatiti u koštac s ‘baby boomom’ u nekim zemljama i ‘baby bustom’ u drugima”, rekao je jedan od autora studije Stein Emil Vollset s IHME-a.

“Suočavamo se s iznenađujućim društvenim promjenama u 21. stoljeću”, kazao je, a njegova kolegica i istraživačica IHME-a Natalia Bhattacharjee kaže da su “implikacije goleme”. Ti trendovi će u potpunosti rekonfigurirati globalno gospodarstvo i međunarodnu ravnotežu snaga te će zahtijevati i reorganizaciju društava, zaključila je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close