Otpuštenog direktora moraju vratiti na izvrsno plaćeno radno mjesto i još mu isplatiti 1,6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2019. u 15:20
FOTO: GettyImages

Direktor u francuskoj podružnici agencije Moody’s, koji je otpušten zbog napada na mlađu suradnicu koja je kritizirala rad njegova tima, vraćen je na svoje radno mjesto, a agencija mu mora isplatiti 1,6 milijuna eura, odnosno 1,8 milijuna dolara.

Francuska podružnica agencije Moody's otpustila je direktora u ožujku 2015. nakon što je internom istragom utvrđeno da se nedolično ponašao prema analitičarki koja je kritizirala i preispitivala način na koji njegov tim nadzire fond. No, prošli tjedan Prizivni sud u Parizu poništio je odluku otkazu, ustvrdivši da jedna od tvrdnji u tužbi nije utemeljena.

Suci su naredili da se direktora vrati na posao u roku mjesec dana, na godišnju plaću u iznosu od 282.000 eura. Agencija mu je dužna isplatiti milijun eura na ime zaostalih plaća, bonus za 2014. godinu te 500.000 eura odštete. Direktor, čiji je identitet zaštićen u objavljenoj sudskoj odluci, izgubio je prethodnu tužbu na prvostupanjskom sudu, no nakon uložene žalbe presudili su u njegovu korist. Njegov odvjetnik i predstavnici agencije Moody's nisu komentirali presudu, objavio je Bloomberg.

Bankari diljem Europe redovito se obraćaju specijaliziranim sudovima za radno pravo kako bi nadoknadili izgubljene bonuse i rehabilitirali narušeni ugled. Premda su takvi slučajevi rijetki, neki od optuženih ponovno se zapošljavaju na isto radno mjesto.

U pariškom slučaju agencija Moody's otpustila je direktora zato što je podnio negativno izvješće o radu analitičarke koja ga je kasnije tužila. U tom izvješću naveo je da je analitičarka zlostavljala drugu kolegicu. U agenciji Moody's stali su na stranu prozvane analitičarke uz navod da je negativno izvješće direktora bila njegova osveta. No došlo je do obrata. Na sudu je iskaz dala kolegica analitičarke potvrđujući navode direktora. Rekla je da se direktoru obratila četiri puta u manje od pola godine jer se analitičarka prema njoj odnosila uvredljivo te je njezino ponašanje bilo na granici zlostavljanja. Suci su zaključili da je već taj iskaz dovoljan za preinaku prvotne presude o opravdanosti otkaza direktoru jer prema fanacuskom zakonodavstvu zaposlenici ne smiju dobiti otkaz jer su progovorili o uznemiravanju na radnom mjestu. Bude li se agencija Moody's žalila, slučaj bi mogao završiti na najvišem francuskom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close