Oštar pad prihoda i dobiti Samsunga u trećem tromjesečju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2023. u 21:00
Južnokorejski tehnološki div rezultate pripisuje posustaloj potražnji za čipovima/Reuters

U razdoblju od srpnja do rujna Samsungova operativna dobit pala je za 78 posto, na 2,4 bilijuna wona (1,79 milijardi dolara), pokazali su preliminarni izračuni.

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics preliminarno je u srijedu izvijestio o oštrom padu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zbog posustale potražnje za čipovima.

U razdoblju od srpnja do rujna Samsungova operativna dobit pala je za 78 posto, na 2,4 bilijuna wona (1,79 milijardi dolara), pokazali su preliminarni izračuni.

Prihod je vjerojatno potonuo 13 posto, na 67 bilijuna wona, procijenio je najveći svjetski proizvođač čipova i mobitela. Usporavanje gospodarskog rasta i podignute kamatne stope zakočili su potražnju za elektroničkim uređajima i ostalim potrošačkim proizvodima, prisilivši proizvođače čipova da smanje proizvodnju kako bi zaustavili pad cijena.

Analitičari procjenjuju da je Samsungov odjel čipova, glavni izvor prihoda, vjerojatno zaključio treće tromjesečje s gubitkom u rasponu od tri do četiri bilijuna wona.

Cijene memorijskih čipova polako se oporavljaju, ali Samsungovi su troškovi porasli zbog nepovoljnog omjera proizvodnje, tumače analitičari. Proizvođači pametnih telefona i osobnih računala mjesecima su se suzdržavali od kupnje novih memorijskih čipova, trošeći zalihe u strahu od ekonomske krize.

Zalihe su sada dovoljno niske da se očekuje oporavak potražnje početkom 2024., smatraju analitičari. Svijetla je točka u Samsungovom poslovanju snažna potražnja za memorijskim čipovima koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, ali kompanija kaska u razvoju za domaćim konkurentom SK Hynixom i tek treba privući velike klijente, poput Nvidije, objašnjavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close