Orbánova “objava rata” Europskoj uniji: Potez Bruxellesa došao mu je kao naručen

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2018. u 09:52
FOTO: Reuters

Viktor Orbán se žali na proces aktiviranja članka 7 protiv njegove zemlje – pritom mu to ustvari savršeno odgovara, jer se uklapa u njegovu političku strategiju i nije se moglo dogoditi u boljem trenutku.

Jedan video-klip koji je objavila Orbanova vlade omiljena je tema u Mađarskoj. To je bijesni krik protiv Europskog parlamenta, u čijoj pozadini se može čuti dramatična glazbena podloga. "Ne popustimo pred tom ucjenom!", glasi njegov naslov, "Zaštitimo Mađarsku!".

Tim videom u trajanju od 25 sekundi mađarska vlada reagira na tzv. Sargentini izvješće Europskog parlamenta koje je 12. rujna usvojeno dvotrećinskom većinom glasova zastupnika u Europskom parlamentu – izvješće u kojem se Mađarsku optužuje za ozbiljna kršenja zakona i koje je poslužilo kao osnova za aktiviranje članka 7 protiv Mađarske, piše Deutsche Welle. "Prema useljavanju prijateljski raspoložena većina Europskog parlamenta nas želi ušutkati, jer našu domovinu i Europu štitimo ogradom", kaže se u videu. Pri tome se prikazuju fotografije dvoje članova Europskog parlamenta, nizozemske predstavnice Zelenih Judith Sargentini i predstavnika belgijskih liberala Guya Verhofstadta. U pozadini je neoštra fotografija američkoga milijardera podrijetlom iz Mađarske Georgea Sorosa.

Ovaj video-klip je dio aktualne kampanje vlade Viktora Orbana koja je trenutno prezentna u svim medijima bliskima tamošnjoj vladi. U okviru kampanje političari iz vlade gotovo svakodnevno napadaju navodno antimađarske države i šefove vlada drugih država EU-a. Među njima su, prije svih, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Orbán osobno optužuje Merkel da Mađarskoj želi uskratiti zaštitu njezinih granica. Njegova glavna povjesničarka Mária Schmidt piše kako kancelarka želi dovršiti plan cara Wilhelma (Vilima II.) i Hitlera u svezi s germanizacijom Europe.

Ono što je, međutim, ne toliko vidljivo iliti čujno je da Sargentini-izvješće i postupak aktiviranja članka 7 za Orbána stižu u pravo vrijeme i savršeno se uklapaju u njegovu političku strategiju. Orbánov, kako je sam rekao, dugoročni cilj je jedna EU kao ekonomska unija u kojoj su pitanja vrijednosti i vladavine prava isključivo u nadležnosti država članica. Do određenog stupnja Orbán već neko vrijeme kao polugu koristi temu migracije – temu koju on uspješno koristi u domaćim kampanjama za konsolidiranje svoje moći i za koju vjeruje da će u godinama koje dolaze i dalje diljem Europe biti dominantno društveno pitanje kojim će on moći osvojiti političke bodove.

Posljedično tome, Orbán EU-debatu o stanju u mađarskoj pravnoj državi predstavlja kao "osvetu Bruxellesa" zbog mađarske migracijske politike. Opasnost od migracije, kako je najavio mađarski premijer, također će biti u središtu njegove europske predizborne kampanje; Orbán se pri tome nada da će, kao što je već rekao, biti smijenjena "ljevičarski liberalna, prema migraciji prijateljski raspoložena" većina u Europskom parlamentu. To se itekako smije tumačiti kao otvorena i konačna „objava rata" Europskoj uniji.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Nažalost,Orban jedini vidi šumu od drveta,za razliku od susjednih država.
Nije ni čudo da su zagovornici ovakve europske politike,propali kolonizatori Francuska,Belgija i Njemačka

Orban promovira makartistički nacionalizam, što vole njemu slični susjedi, i ostatak neonacistički inhibirane Europe

Nažalost,Orban jedini vidi šumu od drveta,za razliku od susjednih država.
Nije ni čudo da su zagovornici ovakve europske politike,propali kolonizatori Francuska,Belgija i Njemačka

Ajde sad , izdvajat Mađare i Orbana da su problematični za EU , u tom jednom slučaju pored maltene moratorija pred dvije godine je loš izbor riječi i davanje primjera

Puno je kritičnija situacija sa Rumunjskom za EU samo što sa Rumunjima nije sporan status države da EU nego odnos sa MMF i politička situacija na desno lijevo skali u šta se EU nema ovlast mješati, osim ako ne izmisle kakve sandiniste u Rumunjskoj ko Amerikanci u Nikaragvi pred 40 godina


Zasto se muce u EU? Neka izadju i spoje se sa RUsijom.

To je samo jeftin Orbanov trik za kampanju, a i njemu ce doci kraj… izlazak iz EU nema sanse, niti on, niti itko u populaciji podrzava.

Za par godina, ova tema ce biti zaboravljena.

New Report

Close