Znanstvena studija dva instituta iz Velike Britanije i SAD-a pozvala je na uvođenje globalnog poreza na hranu kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova i ograničila potrošnja zbog prevencije bolesti povezanih sa prekomjernom težinom. Kako prenosi CNBC, skupina znanstvenika sa Oxford Martin Programmea te američkog Međunarodnog istraživačkog instituta za politike hrane ispitali su koje bi efekte povećanje poreza na meso i mlijeko imalo na potrošnju, emisiju ugljičnog dioksida i zdravlje.
Studija se fokusirala na visinu porezne stope ovisno o tome koliko proizvodnja pojedine skupine hrane doprinosi emisijama stakleničkih plinova. Izvješće je došlo do zaključka kako bi porez od 40 posto na govedinu smanjio potrošnju te vrste mesa za 15 posto i smanjila emisiju stakleničkih plinova na globalnoj razini za 600 milijuna tona. Govedina bi se na najviše oporezivala zbog utjecaja uzgoja goveda na smanjenje šuma, ispuštanje metana povezanih sa stokom i žitaricama kojima se hrane. K tome, uvođenje 20-postotnog poreza na mlijeko smanjio bi potrošnju za približno sedam posto, a atmosferu poštedilo za ugrubo 200 milijuna tona ugljičnog dioksida.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu