Održan hrvatsko-njemački forum u Berlinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2014. u 09:25
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Na Forumu su predstavnici političkog, diplomatskog i civilnog života kao i predstavnici gospodarstva pokušali pronaći načina za produbljivanje njemačko-hrvatskih odnosa.

U Berlinu je u utorak u organizaciji ministarstava vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske održan prvi Hrvatsko- njemački forum na kojem su predstavnici gospodarstva i politike razmatrali mogućnosti dalje suradnje između Njemačke i Hrvatske ali i unutar Europe.

Na Forumu su predstavnici političkog, diplomatskog i civilnog života kao i predstavnici gospodarstva pokušali pronaći načina za produbljivanje njemačko-hrvatskih odnosa.

Forum je započeo razmjenom podataka mladih poduzetnika i predstavljanjem raznih projekata. U predstavljanju obrazovanih programa spomenut je i Centar za europsku naobrazbu koji bi se nalazio u Zagrebu ali u čijem radu bi sudjelovale i ostale zemlje regije jugoistočne Europe.

U tom smislu je posebice istaknut obrazovni sustav u Njemačkoj koji karakterizira pojačana kombinacija praktične i teoretske nastave pri čemu je posebna težina na izobrazbi izravno u tvrtkama.

Svrha ovog foruma je bila, kako su priopćili organizatori, razmjena iskustava, ali i osmišljavanje i pokretanje zajedničkih projekata posebno s obzirom na brojne mogućnosti otvorene hrvatskim članstvom u EU.

Raspravljalo se u grupama po prioritetnim područjima: kohezijska politika – korištenje i upravljanje EU fondovima energetika i infrastruktura – nova tehnologija; sinergija između poduzetništva, obrazovanja/dualnog obrazovanja te vladine politike.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Njemačke Vesna Pusić i Frank-Walter Steinmeier pozdravili su osnivanje Njemačko-hrvatskog foruma a njemački ministar izrazio je nadu da je današnji forum nastaviti i u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close