Novak Đoković vraćen u imigracijski pritvor u hotelu Park

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2022. u 08:32
FOTO: REUTERS/Loren Elliott

Premda je najprije bilo objavljeno da će tenisača Novaka Đokovića smjestiti na tajnu lokaciju kako bi se izbjegao ‘medijski cirkus’, on će ipak provesti će još jednu noć u prihvatilištu za migrante prije ročišta u nedjelju po australskom vremenu, pri čemu se svjetski broj 1 nada da će sud poništiti odluku o deportaciji i tako mu omogućiti da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand slam.

Đoković je stigao u Hotel Park u Melbourneu, isto prihvatilište za migrante u kojem je bio pritvoren prošloga tjedna, u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu, navodi Reuters, pozivajući se na svog očevica.

“Zaustavite torturu, pustite ih van”, uzvikivalo je desetak aktivista za prava izbjeglica dok su Đoković i pripadnici australske granične policije ulazili u podzemnu garažu hotela, u kojemu se nalazi 33 azilanata te putnici kojima je nametnuta izolacija.

“Odi doma Novače”, uzviknuo je biciklist koji je prolazio pored prihvatilišta za migrante.

Đoković je ranije prespavao 4 noći u Hotelu Parku, a u ponedjeljak ga je sudac oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji, pokazuju sudski spisi objavljeni nakon prvog ročišta na saveznom sudu u subotu.

“Iako priznajem da gospodin Đoković predstavlja neznatan rizik, kao pojedinac, za prijenos covida-19 drugim osobama, svejedno smatram da njegovo prisustvo može predstavljati rizik za zdravlje australske zajednice”, navodi Hawke u pismu srpskom tenisaču i njegovom pravnom timu.

Sudac David O’Callaghan zakazao je ročište o Đokovićevom prizivu za 23,30 sati u subotu po srednjoeuropskom vremenu, a još nije odlučeno može li ročište biti održano samo pred jednim sucem.

Đokovićevi su odvjetnici u petak kazali kako će argumentirati da bi deportacija samo pojačala antivakserski sentiment te da bi bila u jednakoj mjeri prijetnja javnom redu i zdravlju, kao i dopuštanje Đokoviću da ostane, usprkos zahtjevu australskih vlasti da svi posjetitelji moraju biti cijepljeni.

Prema odluci suda od petka 34-godišnji tenisač morao je razgovarati s dužnosnicima za imigraciju u subotu, a nakon toga slijedi razgovor s odvjetnicima. Nakon razgovora s odvjetnicima Đoković, po odluci suda, vraća se u prihvatilište za migrante. Granična policija i dužnosnici ministarstva za imigracije nisu se još očitovali o tome je li Đoković bio na razgovoru.

Đoković želi obraniti prošlogodišnju titulu, a Australian Open počinje u ponedjeljak.

Tenisači podijeljeni

“Iskreno, pomalo sam umoran od ove situacije jer vjerujem da je važno pričati o našem sportu, našem tenisu”, kazao je Španjolac Rafael Nadal, koji je također osvojio 20 Grand slamova kao i Đoković, novinarima u Melbourneu Parku gdje se održava Australian Open.

Reket broj 3, Nijemac Alexander Zverev, smatra pak da su australske vlasti bile nepravedne prema Đokoviću te da ga koriste kao sredstvo za vlastite političke probitke, što Canberra odbacuje.

“Ovo očito nije dobra stvar ni za koga, pogotovo ne za njega, ali nemojte dovoditi u pitanje njegove uspjehe zbog ovoga”, poručio je Zverev.

Medicinsko izuzeće od obveze cijepljenja za Đokovića, izazvalo je kritike Australaca koji su živjeli u jednom od najdužih i najrestriktivnijih lockdowna na svijetu, a preko 90 posto odraslih je cijepljeno, dok su hospitalizacije rekordno visoke.

Pitanje je važno i za premijera Scotta Morrisona koji se priprema za izbore u svibnju.

Australci većinom podržavaju oštre restrikcije ulasku u zemlju u pandemiji, ali vlada je kritizirana zbog postupaka po pitanju izdavanja vize Đokoviću.

Đoković će, ako izbjegne deportaciju, u prvom kolu igrati sa sunarodnjakom Miomirom Kecmanovićem.

“Australian Open puno je važniji od svakog igrača”, kazao je Đokovićev najveći rival Nadal.

“Ako će u konačnici igrati dobro, ali ako neće igrati Australian Open će biti velik i bez njega”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close