Odbacili ukidanje pretplate i javnog servisa, i dalje će plaćati više od 300 eura mjesečno

Autor: Poslovni.hr/H , 04. ožujak 2018. u 15:23
FOTO: Thinkstock

Švicarci su na referendumu u nedjelju odlučili zadržati TV pretplatu a time i svoj javni servis SRG/SSR, javljaju švicarski mediji pozivajući se na izlazne ankete instituta GFS Bern.

„Prema posljednjim procjenama na temelju izlaznih anketa od 13 sati 71 posto građana je odbacilo inicijativu za ukidanjem TV pretplate“, priopćio je institut Gfs Bern, prenose švicarski mediji. 

Time je osiguran ostanak javnog servisa SRG/SSR koji se sa 75 posto financira sredstvima iz pretplate. 
 „Radi se o jasnom porazu zagovornika ukidanja pretplate. Mi u svim kantonima očekujemo jasan ‘NE‘ inicijativi“, rekao je politolog Lukas Golder iz instituta GFS Bern. Posljednja izborna mjesta zatvorena su u podne. 
 Iza „No Billag“ inicijative (Billag je naziv za TV pretplatu u Švicarskoj) stoje razne udruge mladih i desno-populistička Švicarska narodna stranka. 
 Sve ostale relevantne političke stranke kao i mnoge javne osobe podržale su zadržavanje TV pretplate. 
 Pobornici inicijative za ukidanje pretplate smatraju da „NE“ njihovoj inicijativi ne znači nužno i poraz. 
 „Mi smo pokrenuli sveobuhvatnu medijsko-političku raspravu koja je doprinijele tomu da prisilna pretplata više nije tabu tema“, rekao je jedan od inicijatora Olivier Kessler. On je izrazio zadovoljstvo što su građani Švicarske, „kao jedine zemlje na svijetu“, mogli direktno odlučivati o sudbini javnog servisa. 
 „Direktna demokracija je veliki pobjednik ove inicijative“, zaključio je Kessler. 
 Pobjedu protivnika ukidanja pretplate posebice su pozdravili pripadnici manjinskog retoromanskog dijela stanovništva. 
„Mi bi bili nitko i ništa bez jakog SRG-a. Mi se moramo brinuti o manjinama pa i o onim rubnim. To nas čini bogatima“, rekao je retoromanski zastupnik Martin Candinas za SRG.  
SRG/SSR je još prije referenduma najavio mjere štednje i smanjenje pretplate. U budućnosti bi godišnja pretplata sa sadašnjih oko 390 trebala biti snižena na 310 eura. 

U Švicarskoj osim SRG/SSR-a postoje i privatni mediji koji mnogo slabije nego što je to slučaj u ostalim zemljama s javnim i privatnim medijskim servisom, pokrivaju informativni dio programa nego su usredotočeni na zabavni program. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

i mi želimo referendum o TV haraču! zašto ga ne možemo i mi provesti? zato jer bi kod nas rezultat bio obrnut i uhljebnička HRT bi propala!!!

Zašto nebi ovih 29% prestali plačat?

Daj ispravi naslov. GODIŠNJE !

Stvarno? An annual Swiss licence costs CHF 451.10 per household. Ajd mijenjaj

New Report

Close