Od obećanog poreza na dobit od 15% vjerojatno neće biti ništa

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2017. u 14:57
Predsjednik Donald Trump još uvijek nije ponudio konkretno rješenje/REUTERS

Detaljnog plana reforme još uvijek nema, a nejasno je za koliko sniziti poreze, a da se ne poveća manjak proračuna.

Predizborno obećanje Donalda Trumpa da će značajno sniziti porez na dobit poduzeća sve je više pod znakom upitnika. Kako prenosi Reuters, ministar financija Steve Mnuchin izjavio je na konferenciji u New Yorku u organizaciji CNBC-a da se u predizbornoj kampanji govorilo o snižavanju poreza na dobit s 35 na 15 posto.

Konkurentna razina
No, Mnuchin je dodao kako ne zna hoće li administracija biti u mogućnosti postići taj cilj, s obzirom na proračunska pitanja. "Međutim, namjeravamo smanjiti porez na konkurentnu razinu", istaknuo je ministar i glavni predsjednički porezni savjetnik. Pri tome nije želio pojasniti koja bi stopa poreza bila dostižna. Iako je Trumpova administracija povela javnu kampanju za jednostavniji i manje opterećujući porezni sustav, činjenica je da javnosti još uvijek nije predstavljen detaljni plan porezne reforme.

 

603 mlrd.

$ iznosit će proračunski manjak u ovoj fiskalnoj godini

Podsjetimo, obećanje o poreznom rasterećenju bio je jedan od glavnih razloga uspona cijena dionica nakon Trumpove izborne pobjede u studenom. Tamošnji mediji pišu kako je nakon mjeseci razgovora unutar Republikanske stranke još uvijek nejasno za koliko stope poreza za poduzeća i građane trebaju biti snižene, a da pri tome ne rezultiraju značajnim povećanjem proračunskog manjka. Prema tvrdnjama senatora Pata Toomeya koji je nazočio večeri s predsjednikom u utorak, a na kojoj je bilo još pet senatora, Trump je govorio o stvaranju konkurentnog poreznog sustava za poduzeća, prestanku oporezivanja dobiti multinacionalki ostvarene u inozemstvu te poreznom rasterećenju srednje klase.   

Nimalo jednostavno
U kontekstu američke politike, provesti poreznu reformu nije nimalo jednostavan zadatak. Glavni izvor zabrinutosti je utjecaj na proračun, posebno ako snižavanje poreza neće pratiti smanjenje javne potrošnje i zatvaranje rupa u poreznom sustavu, a oboje je politički zahtjevan zadatak. Ako je suditi po tvrdnji šefa proračunskog odbora Bijele kuće Micka Mulvaneya, porezna reforma neće imati neutralni efekt na proračunske prihode.

"Trebamo toliko veliku i dramatičnu poreznu reformu koliko možemo postići", kazao je Mulvaney TV-postaji Fox. S druge strane, predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan izjavio je prošloga tjedna kako će Trumpova administracija teško postići stopu od 15 posto korporativnog poreza na dobit. Stoga je Ryan iznio vlastiti prijedlog o stopi od 22,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close