Od kolovoza dva milijuna mladih Poljaka ne plaća porez

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2019. u 22:00
U posljednjih 15 godina Poljsku je napustilo 1,7 milijuna građana, tvrdi vlada/REUTERS

Ekonomski analitičari ocjenjuju kako porezno rasterećenje mladih ne rješava uzrok njihova iseljavanja.

Ne bi li smanjila odljev radne snage na Zapad, i poljska vlada krenula je hrvatskim stopama ukidanjem poreza na dohodak mladim radnicima.

Kako prenosi CNBC, početkom kolovoza na snagu je stupio zakon kojim je ukinuto oporezivanje plaća za dva milijuna mladih Poljaka.

Visoka porezna letvica
Porezno oslobođeni bit će mlađi od 26 godina koji godišnje zarađuju manje od 85.528 zlota (19.806 eura). S obzirom da je prosječna godišnja bruto plaća u Poljskoj oko 60.000 zlota, vlada je poreznu letvicu postavila prilično visoko. Obrazlažući zakon u parlamentu, premijer Mateusz Morawiecki kazao je kako je u posljednjih 15 godina zemlju napustilo 1,7 milijuna građana.

Morawiecki je dodao kako to znači da je Poljsku napustio "grad veličine Varšave", a demografski pad opisao je "divovskim gubitkom". Službene statistike govore da je 2017. godine 17 milijuna Europljana preselilo u drugu članicu EU-a, od čega je 32 posto bilo u dobi između 15 i 34 godine. S obzirom da mladi radnici čine značajan udjel u ukupnom broju radne snage koja sa istoka Europe odlazi u zapadne članice, pomalo radikalne porezne inicijative u Poljskoj i Hrvatskoj pokazuju kako zemlje srednje i istočne Europa postaju svjesne koliko odljev radne snage može umanjiti ekonomske perspektive.      

Najznačajniji uteg
Međutim, zapadni ekonomski analitičari smatraju kako ukidanje oporezivanja mladih ne rješava uzrok njihova iseljavanja. Prema mišljenju Prianthi Roy, analitičarke Economist Intelligence Unita, porezne olakšice mladima usmjerene su na preokret trenda smanjivanja radne snage, vjerojatno najznačajnijem utegu ekonomskom rastu u regiji. Ako se tome pridoda smanjenje broja novorođenih te nepostojanje politike integracije imigranata u tržište rada, to će utjecati na fiskalnu ravnotežu i ekonomski rast.

"Stoga, paritet sa Zapadom nije moguć", smatra Roy. Otilia Dhand, starija potpredsjednica u konzultantskoj tvrtki Teneo Intelligence ističe kako uzrok iseljavanja nije samo razlika u plaćama. "Mogući motiv iseljavanja mladih je želja za novim iskustvima ili jednostavno ne vide dugoročnu budućnost u svojoj zemlji", smatra Dhand. 

Komentirajte prvi

New Report

Close