Od jučer ekonomsko državljanstvo u CG

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2019. u 22:00
Jedan od ciljeva je izgradnja infrastrukture u nerazvijenom dijelu zemlje/Duško Jaramaz/PIXSELL

Program će omogućiti da najviše 2000 stranih investitora dobije crnogorsku putovnicu u zamjenu za ulaganje.

U Crnoj Gori jučer je stupila na snagu odluka vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresiranim stranim investitorima da ulaganjem u razvojne projekte dobiju crnogorski pasoš.

Ekonomsko državljanstvo bit će dostupno za najviše 2000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti ekonomsko državljanstvo trajat će tri godine, prenosi Agencija Anadolija. Jedan od uvjeta je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravomoćno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenog za ulaganje.

Investitor može steći crnogorsko državljanstvo na nekoliko načina, npr. ako je uplatio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne uprave. Također, državljanstvo može steći i ako je uplatio najmanje 450.000 eura za ulaganje u jedan od razvojnih projekata u Podgorici i primorskoj regiji ili 250.000 eura za ulaganje u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem dijelu Crne Gore. Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se financirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim općinama, prije svega na sjeveru države. Odlukom je utvrđeno da će kontrolu uplata nadzirati neovisni revizor.

"Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koja imaju dokazanu vjerodostojnost u osobnom i profesionalnom smislu i dopustiti priljev sredstava koja imaju neupitno legalno porijeklo", rekao je nedavno Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore. Dodao je kako vjeruje da svaki program može biti dugoročan i stabilan samo ako obje strane vide jasne koristi od suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close