Od duhana 11% proračunskih prihoda

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2017. u 21:59
U Srbiji se plaća trošarina od 54 eura na 1000 cigareta/ Borna Filić/PIXSELL

Duhanska industrija važna za stabilnost fiskalnog sustava.

Duhanska industrija u Srbiji jedan je od najvećih poreznih obveznika i osigurava 11 posto proračunskih prihoda Srbije, izjavio je direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco za Zapadni Balkan.

Goran Pekez je na summitu ministara financija, guvernera i direktora poreznih uprava regije u Bečićima, u Crnoj Gori, rekao da je industrija duhana važna za stabilnost fiskalnog sustava svake zemlje.

"Trošarine bi treble biti predvidljive i određene tako da se u obzir uzima kupovna moć stanovništva", rekao je Pekez. Minimalno opterećenje trošarinama u zemljama članicama EU je 90 eura na tisuću cigareta što, po njegovim riječima, zemlje kandidati za ulazak u EU trebaju dosegnuti tek četiri godine nakon ulaska u EU. "Zemlje kandidati za EU imaju trošarinske kalendare, ali ne i tempo za dosezanje trošarinskog minimuma koji se primjenjuje u EU", rekao je Pekez.

U Makedoniji je trošarina 33 eura na 1000 cigareta, u Srbiji je 54 eura, a u BiH 62 eura. "U kompaniji Japan Tobacco smatramo da trošarine trebaju postupno rasti jer veliko povećanje dovodi do šokova na tržištu i širenja ilegalne trgovine, a time i gubitaka poreznih prihoda", rekao je Pekez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close