Očekivanja njemačkih izvoznika naglo pogoršana u ožujku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2022. u 15:36
Izvoznici žele znati tko stvarno izvozi, a tko se krije pod izvozom i ostvaruje ekstra dobit/I. Kralj/PIXSELL

Indeks izvoznih očekivanja pao je u ožujku za 19,3 boda u odnosu na veljaču, spustivši se na minus 2,3 boda, najnižu razinu od lipnja 2020.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je val pesimizma među njemačkim izvoznicima, pokazali su u ponedjeljak rezultati istraživanja ekonomskog instituta ifo.

Indeks izvoznih očekivanja pao je u ožujku za 19,3 boda u odnosu na veljaču, spustivši se na minus 2,3 boda, najnižu razinu od lipnja 2020.

Veći pad indeks je zabilježio samo na početku pandemijske krize u travnju 2020. godine, istaknuo je ifo. Izvoznici su znatno pesimističniji u očekivanjima za nadolazećih šest mjeseci, posebice oni gospodarski povezani s Rusijom, pokazalo je istraživanje. Rast izvoza zamjetno će usporiti, zaključio je predsjednik instituta Clemens Fuest.

Izvozna su očekivanja pogoršana u svim industrijskim sektorima, utvrdio je institut, dodavši da su proizvođači automobila i njihovi dobavljači već zabilježili značajan pad i da očekuju nastavak silaznog trenda.

Proizvođači električne i elektroničke opreme i dalje očekuju rast prodaje na inozemnim tržištima, ali skromniji no što su do sada predviđali.

Komentirajte prvi

New Report

Close