Nuklearna elektrana prekinula s radom zbog ‘tehničkog kvara’

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2021. u 10:01
Foto: Pixabay

Elektrana je opremljena s reaktorom snage 1000 megavata.

Jedina iranska nuklearna elektrana Bušeher u ponedjeljak je prestala raditi „na nekoliko dana“ zbog „tehničkog kvara“, objavila je Iranska organizacija za atomsku energiju (OIEA) .

„Zbog tehničkog kvara elektrana Bušeher je privremeno zatvorena i isključena iz nacionalne električne mreže“, priopćila je OIEA u noći na ponedjeljak.

„Naravno, nakon što se taj tehnički kvar otkloni, centrala će se za nekoliko dana ponovno spojiti na električnu mrežu“, dodala je iranska organizacija.

Elektrana je opremljena s reaktorom snage 1000 megavata, izgradila ju je Rusija i u pogonu je od 2013. godine.

Nazvana po istoimenom gradu, elektrana se nalazi na obali Perzijskog zaljeva te je bliža prijestolnicama zaljevskih monarhija nego Teheranu. Smještena je na području u kojem su česti potresi.

Zaljevske države stoga opetovano iskazuju zabrinutost oko njene pouzdanosti i upozoravaju na mogućnost radioaktivnog curenja u slučaju većeg potresa.

U travnju je regiju pogodio potres snage 5,8 stupnjeva, pokazali su podaci američke seizmološke službe USGS.

„Sve instalacije, sva oprema i zgrade u nuklearnoj elektrani Bušeher su u savršenom stanju, a potres nije poremetio njenu aktivnost“, objavio je tada ured za odnose s javnošću tog postrojenja.

Iran kao veliki proizvođač nafte i plina želi s vremenom izgraditi 20 nuklearnih elektrana kako bi diverzificirao svoje izvore energije, prenosi agencija France Presse. a

Komentirajte prvi

New Report

Close