Izvoze na svjetska tržišta, ali nedostaje im 1000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2018. u 12:20
Arhivska fotografija: Boris Ščitar / Pixsell

Vlasnici tvornica tekstila tvrde da mladi izbjegavaju rad za strojevima, dok stariji radnici odlaze u inozemstvo, tako da je iskorišteno samo 50% kapaciteta.

Proizvođačima jeansa i drugim tekstilcima u Novom Pazaru, koji znatan dio svojih proizvoda izvoze na tržište Europske unije, Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, trenutno nedostaje najmanje 1000 radnika, pišu Večernje novosti.

Najtraženiji su krojači i šivači koji mogu zaraditi i 500 eura mjesečno, a koje većina tvrtki mora dovoditi iz Raške, Kraljeva ili sa sjevera Kosova, tako da je zbog nedostatka radnika iskorištena samo polovica kapaciteta. Trenutno, u Novom Pazaru zaposleno je oko 6000 tekstilaca, a bilo ih je više od 10.000. Nermin Balija, glavni menadžer Asocijacije novopazarskih tekstilaca, kaže da je stalno otvoren natječaj za 200 tekstilaca i da se gotovo nitko ne javlja.

Prema njegovim riječima, mladi izbjegavaju rad za strojevima, a stariji radnici, posebno muškarci, odlaze u inozemstvo. Međutim, manjak tekstilnih radnika nije problem samo Novog Pazara, već cijele Srbije. Problem je što se godinama nisu školovale nove generacije.

"S manjkom krojača i šivača problema ima cijela Srbija", kaže Milorad Vasiljević, tajnik Udruženja za tekstil PKS-a. "Stariji radnici su u mirovini, a mlade nismo školovali jer nije bilo zainteresiranih. Domaće tvrtke su propale, pa su mladi mislili da u tome nema budućnosti. Onda su došli strani investitori koji su zaposlili mnogo ljudi i sada radnika nema ni u Vojvodini, Beogradu i drugim mestima. U 11 gradova je pokrenut, u sklopu projekta dualnog obrazovanja, profil modni krojač. Potrebno je najmanje tri godine da izađe školovani kadar", kaže Vasiljević. 

Vlasnici tekstilnih tvornica u Novom Pazaru kažu da ne pomaže ni program dualnog obrazovanja jer se javlja vrlo mali broj učenika.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Opet vesti iz fašističke prčije! Koga to zanima?

Zato sto je moguce da ce za koju godinu Hrvati ici tamo raditi. Prije za koje desteljece, ali nije neostvarivo.
Ako je vecina hrvatskog bdp osobna potrosnja, onda je najmanje 50 % toga bdp turizam. Kada i ako dodje do najmanjih potresa u turistickoj djelatnosti bdp per capita Hrvatske pada ispod bdp per capita Srbije. Hrvatska nema ozbiljnu proizvodnju dodanih vrijednosti za razliku od Srbije.

suosjecam i osjecam njihovu bol, mozda da povise plate?


Opet vesti iz fašističke prčije! Koga to zanima?

kako ne zanima možda bi netko išao tamo raditi
ovo je koristan članak

New Report

Close