Novi trend: Uredski prostori pretvaraju se u luksuzne stanove

Autor: Ivan Tominac , 21. svibanj 2022. u 07:30
FOTO: Pixabay/Ilustracija

Prije desetak godina, tvornice i hoteli bili su glavne mete za adaptivnu ponovnu upotrebu. Sada, prema RentCafeu, bivši uredi čine 41 posto svih američkih stanova preuređenih tijekom posljednje dvije godine. 

Kada je The Wray otvoren u modernom kvartu Foggy Bottom u Washingtonu, došao je na glas kao jedan od najzabavnijih projekata nekretnina u 2021. Ovaj kompleks apartmana na osam katova imao je odvažne Art Deco dizajne u svom velikom predvorju, krovnu terasu s pogledom na horizont DC-a, kao i klupsku sobu u penthouseu s dnevnim boravkom i privatnim prostorom za sastanke, a nastao je, ni manje ni više, nego iz poslovne zgrade.

Za stanovnike kvarta bilo je prilično iznenađenje vidjeti ovu zgradu iz doba Drugoga svjetskog rata pretvorenu u 158 luksuznih stanova. 

Wray je samo jedna od nekoliko ratnih zgrada na području Washingtona koje su adaptirane u stambeni prostor. Prema nedavnom izvješću RentCafea, web lokacije za iznajmljivanje, glavni grad SAD-a je od početka pandemije pretvorio više ureda u stambene objekte nego bilo gdje drugdje u zemlji. Riječ je o 1091 novoj jedinici, a slijedi ga susjedni grad Alexandria u Virginiji s 955 novih jedinica, piše BBC.

Prije desetak godina, tvornice i hoteli bili su glavne mete za adaptivnu ponovnu upotrebu. Sada, prema RentCafeu, bivši uredi čine 41 posto svih američkih stanova preuređenih tijekom posljednje dvije godine. 

Rad na daljinu i hibridni rad naveo je tvrtke da smanje kapacitete svojih ureda. U međuvremenu, zagrijano stambeno tržište iskoristilo je tu priliku i urede pretvorilo u vrhunske stambene nekretnine.

Ovakav način ponovne upotrebe ima potencijal revitalizirati središnje poslovne četvrti (CBD), koje je devastirala pandemija. Ipak, postoje izazovi, a isto što je adaptacija domova u urede zahtijevala velike promjene, tako će i pretvaranje ureda u domove.

Trend pretvaranja ostarjelih ureda u stambene zgrade ne događa se samo u SAD-u. Na primjer, Investicijska agencija Greater Paris pokrenula je natječaj za dizajn za prenamjene ureda u stambeni prostor.

Ipak, potreba za takvim obraćenjima najveća je u Sjevernoj Americi. U Aziji primjerice rad na daljinu nije stasao u istoj mjeri kao na Zapadu, ostavljajući manje uredskih zaliha dostupnih za prilagodljivu ponovnu upotrebu. 

Tracy Hadden Loh, suradnica na Brookings Institutionu sa sjedištem u Washingtonu, koja istražuje trendove komercijalnih nekretnina, kaže da ako pogledate top 10 uredskih tržišta u SAD-u, pronaći ćete oko 90 posto uredskog prostora u CBD-u. “Tamo zapravo nema ništa drugo”, objašnjava ona. “Dakle, kada su uredski radnici počeli raditi od kuće, ovi CBD-ovi su se ispraznili kao rudarski grad na zapadu nakon što je zlato presušilo.”

Popunjenost ureda je bila u padu na mnogim tržištima mnogo prije pandemije, jer su poslodavci napustili stare zgrade izgrađene tijekom građevinskog ‘buma’ 1980-ih i počeli trošiti manje četvornih metara po radniku. Gradovi već neko vrijeme znaju da ovo predstavlja prijetnju njihovim središtima.

“Ovaj trend stvarno je počeo rasti 2019. i zadobio je prihvaćanje upravo u vrijeme pandemije”, kaže Doug Ressler, menadžer poslovnog obavještavanja u Yardi Matrixu, tvrtki za podatke o nekretninama koja sastavio izvješće RentCafea. “Većina pretvorbi događa se u urbanim središtima gdje je potražnja za stanovanjem najveća, a postoji i mogućnost pretvorbe.”

 

Komentirajte prvi

New Report

Close