Novi slučajevi afričke svinjske kuge

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 21:59
Planira se smanjenje populacije divljih svinja/ Marko Mrkonjić/PIXSELL

Virus je utvrđen kod divljih svinja u blizini granice Srbije s Rumunjskom i Bugarskom.

Na području općina Kladovo i Dimitrovgrad, pograničnim područjima Srbije s Rumunjskom i Bugarskom, utvrđeni su novi slučajevi afričke svinjske kuge.

Kako doznaje Politika, Referentni nacionalni laboratorij potvrdio je prisutnost virusa kod divljih svinja čiji su leševi nedavno pronađeni u blizini sela Tekija i Kupuzište, odnosno u dijelu Nacionalnog parka Đerdap, kao u i selima oko Dimitrovgrada. Ovo su prvi slučajevi pojave te bolesti od izbijanja zaraze, sredinom rujna prošle godine. Od tada Srbija uspijeva držati pod kontrolom afričku svinjsku kugu u populaciji domaćih svinja na imanjima i farmama. 

Međutim, zbog blizine Rumunjske i Bugarske, koje svakog tjedna prijavljuju nova žarišta, pogranični dijelovi Srbije bili su u zoni visokog rizika, prije svega zbog migracijskih kretanja divljih svinja. Prema riječima Saše Ostojića, voditelja Nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu, sada se radi na tome da se ta područja izoliraju, kao i da se u suradnji s lovcima intenzivira lov kako bi bila smanjena populacija divljih svinja. Do ovih slučajeva ta bolest svinja bila je registrirana kod 18 individualnih stočara, na nekoliko različitih lokacija u Srbiji.

Žarišta su sanirana, a bolest je kod domaćih životinja nedavno odjavljena u EK.  Stanje je izuzetno teško u Rumunjskoj, gdje je samo u prosincu 2019. uginulo ili ubijeno gotovo 6000 divljih i domaćih svinja. U Bugarskoj su također zabilježeni novi slučajevi, problema ima i u drugim zemljama. Početkom siječnja bugarska veterinarska služba priopćila je da će 24.000 svinja biti ubijeno nakon pojave žarišta na velikoj farmi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close