Novi problem: Skladišta pucaju po šavovima, sve je prepuno razne robe – od pive do alata ‘uradi sam’, kemikalija, odjeće…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. kolovoz 2023. u 13:55
FOTO: Ruchindra Gunasekara/Unsplash

Kompanije počinju smanjivali zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produljiti u sljedeću godinu. Nakrcana skladišta robom, pak, znače manje narudžbi za proizvođače, pa stoga i niže razine poslovne aktivnosti i, u konačnici, slabiji rast. 

Loša vremena za mnoge američke i europske tvrtke mogla bi potrajati dulje od očekivanog dok pokušavaju rasprodati svoje velike zalihe u poslovnom okruženju kojeg karakterizira usporavanje potražnje.

Visoke razine zaliha rezultat su gomilanja robe kod trgovaca na malo, veletrgovaca i proizvođača svega, od pive do alata „uradi sam“, kemikalija i odjeće, nakon što su blokade uzrokovane pandemijom covida-19 omele opskrbne lance i zatvarale tvornice.

Zalihe su se ponovo obnavljale i nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povisila cijene sirovina, poput energenata i žitarica.

Sada globalna potražnja pada zbog rasta troškova zaduživanja. Kompanije počinju smanjivali zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produljiti u sljedeću godinu. Nakrcana skladišta robom, pak, znače manje narudžbi za proizvođače, pa stoga i niže razine poslovne aktivnosti i, u konačnici, slabiji rast.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je tu kompaniju, jednu od najvećih svjetskih kontejnerskih brodara, iznenadilo koliko dugo kompanijama treba da smanje zalihe.

“Očekivali smo da će kupci zalihe smanjiti sredinom godine, ali za sada još ne vidimo naznake da će se to dogoditi. To bi se moglo dogoditi početkom sljedeće godine”, rekao je na nedavnom brifingu za medije.

Maersk kontrolira otprilike šestinu globalne kontejnerske trgovine, prevozeći robu za mnoštvo velikih trgovaca i tvrtki široke potrošnje.

Pregled korporativnih priopćenja i brifinga pokazuje da se više od 30 američkih i europskih kompanija, uključujući Hugo Boss, Heineken, Moller-Maersk, 3M Co, Stanley Black & Decker, požalilo da im je stanje sa zalihama naštetilo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.

Trgovci na malo posebne teškoće imaju na zalihama odjeće i obuće, jer se potrošači radije troše na odmore nego na robu, kako su to ranije činili tijekom pandemije. Na loše izglede ukazuju slabiji rezultati u drugom tromjesečju, a usporava i oporavak Kine nakon pandemije. Podaci Refinitiva pokazuju da se očekuje da će američke i europske tvrtke bilježiti najgore tromjesečne rezultate u više godina.

Gomilanje u skladištima

Tvrtke koje su prošle godine gomilale zalihe sada se zbog viših troškova zaduživanja i veće inflacije koja smanjuje potražnju teže rješavaju uskladištenih roba. U eurozoni su zalihe gotovih proizvoda dosegnule u kolovozu prošle godine rekordne razine, a smanjenje zaliha započelo je tek u ovogodišnjem svibnju, pokazuju novi podaci.

U SAD-u, po podacima CFRA Researcha,  poslovne su zalihe porasle za 20 posto sredinom 2022. godine, što je najveći rekordni skok na temelju podataka koji se prikupljaju od 1993. godine.

Trgovci predvode takav trend – zalihe su im na godišnjoj razini porasle za četvrtinu. Neke kompanije, uključujući BASF, Levi Strauss i Holcim, objavile su da je najgore razdoblje iza njih.

Trgovine paze da se ponovno ne prepune, ali Arun Sundaram iz CFRA Researcha izrazio je zabrinutost za potražnju pred sezonu odmora u SAD-u. “Višak ušteđevine koji su potrošači stvorili od početka pandemije nestaje i mislimo da će se sav taj višak potrošiti do kraja godine ili početkom sljedeće godine”, rekao je.

Parul Jain iz Sveučilišta Rutgers smatra da bi se taj problem u SAD-u mogao pogoršati. Omjer zaliha i prodaje u SAD-u bio je u svibnju 1,4, u odnosu na 1,33 prije godinu dana, što znači da trgovci na malo, proizvođači i veletrgovci imaju više zaliha nego što mogu prodati i to po višoj stopi nego prije godinu dana, rekla je.

Predsjednik i izvršni direktor američke tvrtke za sastojke Ashland Guillermo Novo smatra da su nade da će smanjenje zaliha završiti do kraja lipnja pretjerano optimistične. Glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia, pak, ne očekuje da će zanavljanje zaliha početi prije 2024. “Do tada su pred nama mršava vremena“, ustvrdio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close