Novi pad izvoza Kine srušio vrijednost juana na najnižu razinu u 16 godina

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2023. u 08:00
Kina ima problema i s domaćom potrošnjom koja se još nije oporavila od strogih mjera suzbijanja Covida/Reuters

Robna razmjena drugog po veličini gospodarstva u svijetu u padu već četvrti mjesec.

Kineski izvoz pao je i u kolovozu, četvrti mjesec zaredom, pokazali su u četvrtak podaci carinske uprave, odražavajući slabiju inozemnu potražnju u uvjetima podignutih kamatnih stopa i trgovinskih sporova sa SAD-om.

Ovaj podatak, koji pokazuje daljnje slabosti drugog po veličini svjetskog gospodarstva snažno se odrazio na vrijednost juana koji je potonuo na najnižu razinu u čak 16 godina.

Kako pokazuju podaci, izvoz Kine u kolovozu se smanjio za 8,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 14-postotnog pada u srpnju. Podsjetimo, srpanjska statistika izvoza bila je najlošija od početka pandemije koronavirusa početkom 2020. godine.

6

posto pala je vrijednost juana tijekom ove godine

Bolje od očekivanja
Smanjio se i uvoz, za 7,3 posto. U srpnju pao je za 12,4 posto. Kina je u kolovozu bilježila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 68,36 milijardi dolara, manji za 15,2 posto nego u prethodnom mjesecu. Objavljeni podatak o izvozu ipak je bolji od očekivanja ekonomista koji su u anketi Reutersa smatrali da je izvoz Kine u kolovozu 9,2 posto.

Valja podsjetiti kako je inozemna potražnja za kineskom robom oslabila je u proteklim mjesecima pod pritiskom viših kamatnih stopa koje su zakočile gospodarsku aktivnost. Središnje banke podižu troškove zaduživanja kako bi prigušivanjem potražnje obuzdale inflaciju.

Uteg kineskom izvozu bili su i trgovinski sporovi sa SAD-om. Washington nastoji poduprijeti domaću industriju, posebno u ključnom tehnološkom sektoru, ističući u prvi plan moguću prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Kina ima problema i s domaćom potrošnjom koja se još nije oporavila od strogih mjera suzbijanja covida, ali i problema u sektoru nekretnina i nepovoljnih demografskih kretanja. Pokazatelj domaće potrošnje, uvoz iz Južne Koreje, smanjio se u kolovozu za 20 posto, nakon 27,5-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Vlada je za ovu godinu zacrtala stopu rasta od pet posto, signaliziravši nizom poticaja da očekuje teškoće s ostvarivanjem tog cilja. Nakon objave podataka o robnoj razmjeni, vrijednost kineske valute spustila se na 7,3259 juana za dolar, što je niže od razine zabilježe tijekom strogih epidemioloških mjera prošle godine.

Stižu nove intervencije

Pad vrijednosti juana ispod sadašnje razine povećava šanse da Narodna banka Kine dodatno olabavi pojas u kojem tečaj dnevno može fluktuirati.

Brige središnje banke
Razočaravajući ovogodišnji ekonomski podaci iz kineskog gospodarstva te jačanje dolara zbog podizanja kamatnih stopa rezultirali su padom vrijednosti juana za šest posto tijekom ove godine.

Ken Cheung, glavni analitičar azijskih valuta u banci Mizuho komentirao je za Financial Times da će pad vrijednosti juana ispod sadašnje razine povećava šanse da Narodna banka Kine dodatno olabavi pojas u kojem tečaj dnevno može fluktuirati.

Trenutno je taj interval postavljen na dva posto dnevnog rasta, odnosno pada prema dolaru. U tom kontekstu valja podsjetiti da je krajem kolovoza kineska središnja banka iznenadila tržišta zadržavši petogodišnju kamatnu stopu nepromijenjenom, što ukazuje da je brine brzo slabljenje tečaja juana.

Komentirajte prvi

New Report

Close