Novi austrijski kancelar poreznom reformom otvara vrata Kurzu za treći povratak na vlast?

Autor: Ana Blašković , 11. listopad 2021. u 22:00
Alexanderu Schallenbergu prva je briga sastavljanje novog proračuna/REUTERS

Najavljeni porez na emisije ugljičnog dioksida može biti temelj za novu koaliciju Pučke stranke sa Zelenima, smatraju analitičari.

U političkom vrtlogu u kojem je austrijskim kancelarom imenovan Alexander Schallenberg nakon što je Sebastian Kurz naglo dao ostavku zbog optužbi za korupciju, glavno je pitanje hoće li nakon Kurza ostati – Kurz.

Politički vrući vikend u Austriji završio je nominacijom Schellenberga, dojučer austrijskog ministra vanjskih poslova i vrlo bliskog Kurzovog suradnika koji je u ponedjeljak prisegnuo za novog kancelara.

Ista greška drugi put

Tamošnja oporba uvjerena da će iza karijernog diplomata poteze i dalje vući 35-godišnji bivši kancelar koji odlazi u parlament kao čelnik vodeće austrijske Pučke stranke (OVB). Pred Schallenbergom su sastavljanje proračuna za 2022., kao i najavljena porezna reforma.

“Čudo od djeteta”, “kancelar željeznog srca”: konzervativni austrijski kancelar čvrstih protuimigrantskih stavova, Sebastian Kurz bio je najmlađi izabrani premijer u svijetu.

71

mjesto u austrijskom parlamentu drži Pučka stranka

Pod drugi puta u dvije godine vlasti ga je stajao korupcijski skandal, s razlikom što se ovaj puta direktno doticao njega. Austrijski istražitelji u srijedu su pretražili kancelarske urede, ministarstvo financija, sjedište pučke stranke te urede najmoćnije medijske kuće.

Kurza se sumnjiči da je, s devet suradnika, novac poreznih obveznika proslijeđivao pojedinim medijima kako bi se o njemu pozitivno pisalo, ali i za “financiranje djelom manipuliranih anketa u svrhu interesa isključivo jedne političke stranke” koji su pomogli rapidnom osvajanju izbora.

“Želim razriješiti ovu pat poziciju stvaranjem mjesta, kako bismo izbjegli kaos i osigurali stabilnost”, rekao je Kurz u priopćenju u subotu.

Politički analitičari smatraju da je tim potezom bivši kancelar želio ostati korak ispred ostalih. Dok se on očituje o optužbama iz najmanje dvije istrage, većina saveznika koja mu je pomogla u usponu u vrh austrijske politike ostaje u vladi dok bi u suprotnom kabinet u utorak čekalo neizvjesno glasanje o povjerenju.

Varljivi korak unazad

“Na prvi pogled to je korak unazad. No, Schallenberg je vrlo blizak suradnik i odstupit će čim to Kurz zatraži od njega”, rekao je politički analitičar i konzultant Thomas Hofer Bloombergu.

Mnogi se sada pitaju hoće li politički vrlo spretan Sebastian Kurz uspjeti ponoviti manevar otprije dvije godine i vratiti se na vlast. Kurz se vratio jači nego prije zahvaljujući i zaokretu prema koaliciji sa Zelenima kojim je pokazao da nije nesklon kompromisima.

Parlamentarna matematika i dalje je na strani bivšeg kancelara. Bez Pučke stranke koja drži 71 mjesto u parlamentu Zeleni teško mogu formirati koaliciju.

Kurzu je ostavka prilika da se potencijalno i po treći puta vrati u vrh austrijske politike te sa Zelenima nametne ambiciozne klimatske politike poput najavljenog poreza na emisije ugljičnog dioksida.

Komentirajte prvi

New Report

Close