Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome covida za nekoliko sati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2022. u 09:45
Foto: Pixabay

Trenutačno se savjetuje da se lijek uzima u ranim fazama covida.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se oko 30.000 pacijenata oboljelih od težeg oblika covida-19 liječi vrlo učinkovitim “najsuvremenijim” antivirusnim lijekovima koji djeluju na simptome covida i na poboljšanje simptoma bolesti “u roku od nekoliko sati”, objavila je u utorak britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Britanija je u veljači odlučila proširiti pristup Pfizerovu oralnom antivirusnom lijeku protiv covida, Paxlovidu, i primijeniti ga u liječenju tisuća Britanaca s ugroženim imunosnim sustavom.

Zdravstvena služba je u utorak objavila da je dosad nabavila gotovo pet milijuna doza Paxlovida i ostalih sličnih antivirusnih lijekova, poput Molnupiravira.

Paxlovid, lijek koji je razvila tvrtka Pfizer, odobren je za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU-u i SAD-u.

Ispitivanja su pokazala da njegova primjena smanjuje rizik od smrti ili hospitalizacije za 88 posto u kliničkim ispitivanjima provedenim među visokorizičnim osobama tijekom petodnevnog liječenja.

Trenutačno se savjetuje da se lijek uzima u ranim fazama covida.

NHS je objavio da je Paxlovid dosad primilo više od 5000 pacijenata, od čega samo prošli tjedan njih 1200.

Britanija je dosad prijavila 170.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, a premijer Boris Johnson je Paxlovid uvrstio u plan koji će stanovništvu omogućiti kvalitetniji nastavak života s koronavirusom.

Istaknuo je da je on važan jer može smanjiti smrtnost među onima kod kojih nije uočena veća korist od zaštite cjepivom, poput imunokompromitiranih osoba.

“Dok učimo živjeti s covidom, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja s najsuvremenijim načinima liječenja koji su već spasili živote najranjivijih pacijenata u našoj zemlji”, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid.

Uz Paxlovid znanstvenici ispituju i djelovanje Molnupiravira, pilule koju su proizvele tvrtke Merck & Co i Ridgeback Biotherapeutics.

Ovaj lijek, koji, kako su pokazala klinička ispitivanja smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 posto, odobren je u studenome 2021.

Liječenje Paxlovidom i Molnupavirom zaustavlja razmnožavanje virusa u stanicama, pomažući pritom pacijentima da se lakše bore protiv infekcije i da se brže oporave.

Profesor Stephen Powis, liječnik i direktor NHS-a kaže kako je “fantastično to da su, otkako je prije nešto više od mjesec dana najnoviji antivirusni lijek Paxlovid stavljen u upotrebu, tisuće najranjivijih pacijenata uključene u ovaj novi način liječenja koji spašava živote. Antivirusni lijekovi još su jedno oružje u našem arsenalu, a svrha im je smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima s najvećim rizikom od razvoja težih oblika covida.”

Komentirajte prvi

New Report

Close