Nova opsežna studija otkrila bitnu razliku između omikrona i varijante delta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2022. u 13:41
Foto: Pixabay

Među onima koji su primili dvije doze cjepiva, simptomi delte trajali su 9,6 dana, a omikronovi 8,3 dana, što je razlika od samo 1,3 dana.

Bolest uzrokovana varijantom omikron u prosjeku je oko dva dana kraća od varijante delta, pokazala je velika studija provedena među cijepljenim Britancima koji su bilježili svoje simptome u covid aplikaciju.

“Kraća prezentacija simptoma sugerira, dok se čeka potvrda studija virusnog opterećenja, da bi razdoblje zaraznosti moglo biti kraće, što bi utjecalo na zdravstvene politike na radnom mjestu i smjernice za javno zdravlje”, napisali su autori studije.

Na temelju aplikacije Zoe COVID Study, koja prikuplja podatke o simptomima koje oboljeli sami prijavljuju, studija je također otkrila da je 25 posto manja vjerojatnost da će simptomatska infekcija omikronom dovesti do hospitalizacije u usporedbi s delta varijantom.

Iako je poznato da omikron u načelu uzrokuje blažu bolest, studija je jedinstvena po svojoj detaljnoj analizi i po tome što je provedena samo među cijepljenim dobrovoljcima.

Istraživači s londonskog King’s Collega analizirali su dvije skupine podataka: od 1. lipnja do 27. studenog 2021., kada je varijanta delta bila odgovorna za više od 70 posto slučajeva, i od 20. prosinca 2021. do 17. siječnja 2022., kada je prevladavao omikron u više od 70 posto slučajeva.

Pacijenti – blizu 5000 u svakoj skupini – su uspoređeni s osobom iste dobi, spola i doze cijepljenja u drugoj skupini.

Omikronovo kraće trajanje simptoma u odnosu na deltu bilo je izraženije kod onih koji su primili tri doze cjepiva. Simptomi su u prosjeku trajali 7,7 dana tijekom razdoblja u kojem je dominirala delta, a samo 4,4 dana, ili 3,3 dana manje, tijekom razdoblja omikrona.

Među onima koji su primili dvije doze cjepiva, simptomi delte trajali su 9,6 dana, a omikronovi 8,3 dana, što je razlika od samo 1,3 dana.

Studija je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet u četvrtak i bit će predstavljena na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti kasnije ovog mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close