Nove promjene: Njemačka zabranjuje pušenje u automobilima s djecom i trudnicama?

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2023. u 13:34
Foto: Pixabay

Vlada Donje Saske navela je podatke Centra za istraživanje raka da koncentracija duhana u automobilima može biti i do pet puta veća “nego u prosječnom zadimljenom restoranu”.

Pušenje u automobilima s djecom ili trudnicama treba zabraniti, rekao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. Ministarstvo je izradilo prijedlog izmjena zakona o zaštiti od duhanskog dima i time se pridružilo njemačkim saveznim zemljama koje već godinama traže zabranu, piše Njemačka novinska agencija (dpa), a prenosi Fenix magazin. 

Nacrtom, koji treba potvrditi još nekoliko ministarstava, predviđeno je da se zabrana pušenja, koja, primjerice, već vrijedi u lokalnom javnom prijevozu, proširi i na “zatvorena vozila u prisutnosti maloljetnika ili trudnica”.

Od 2019. nekoliko je saveznih zemalja  pokrenulo inicijative za provedbu i proširenje zabrane te su počele nametati novčane kazne od 3000 eura. U ožujku prošle godine, Bundesrat, parlamentarni dom koji predstavlja pokrajine, odlučio je izraditi nacrt zakona za Bundestag.

Vlada Donje Saske navela je podatke Centra za istraživanje raka da koncentracija duhana u automobilima može biti i do pet puta veća “nego u prosječnom zadimljenom restoranu”. Kod djece i adolescenata to može uzrokovati oštećenje pluća, bolesti dišnog sustava i infekcije srednjeg uha.

Lauterbach želi da se zabrana proširi na e-cigarete i proizvode na bazi kanabisa na mjestima gdje je pušenje zakonom zabranjeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close