Novartis zaustavio gradnju Lekove tvornice lijekova

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. srpanj 2018. u 22:01
Konkurencije na tržištu generičkih lijekova je sve veća, Foto: PD

Investicija u pogon antibiotika vrijedna 105 milijuna eura omogućila bi zapošljavanje 150 osoba.

Dovršetak izgradnje novog pogona slovenske farmaceutske kompanije Lek, koja je inače u sastavu švicarskog farmaceutskog diva Novartisa, a čiji su temelji postavljeni u općini Prevalje u Koruškoj regiji, upitna je, objavio je slovenski portal Siol.net.

Vrijednost investicije procijenjena je na 105 milijuna eura, omogućila bi zapošljavanje dodatnih 150 ljudi, dok bi novi pogon služio za proizvodnju antibiotskog Amoksiklava, odnosno jednog od njihovih najvažnijih lijekova. Pretpostavlja se da do potencijalnog otkazivanja gradnje dolazi uslijed tržišnih okolnosti poput sve većih pritisaka i konkurencije na tržištu generičkih lijekova.

Odluka u listopadu?

Situaciji su kumovale i američke carine na europske proizvode, odnosno trgovinski rat dvaju kontinenata pa je sudbina Leka, iako je jedan od najznačajnijih poslodavaca u Koruškoj gdje zapošljava 250 ljudi, također potencijalno ugrožena.
Zabrinutost za budućnost zaposlenih izrazio je i gradonačelnik Prevalja Matija Tasič, prenosi Siol.net, a navode i da je Ministarstvo gospodarstva, predvođeno Zdravkom Počivalšekom, odobrilo 7 milijuna eura državne potpore za novu tvornicu u Prevalju, s time da je 1,5 milijuna eura već uplaćeno.

Očekuje se kako će Lek ove godine dobiti još 2 milijuna eura i preostalih 3,5 milijuna eura sljedeće godine, ali još uvijek nije poznato kakve obveze slovenski farmaceut ima na temelju ugovora s državom, kao ni hoće li morati vratiti već izdvojena sredstva. Treći problem je činjenica i da je lokalna gimnazija u suradnji s Lekom pripremila edukacijski program za farmaceutske tehničare koji bi se trebao početi primjenjivati ove jeseni, pa se postavlja i pitanje što s ciljano školovanim kadrom. 
Odluka o budućnosti tvornice u Prevalju čekat će se do listopada, dok će se u međuvremenu dovršiti izgradnja postrojenja, ali se ono neće opremati. Isti izvor podsjeća i da je Vojmir Urlep u travnju prošle godine postavio kamen temeljac za novu tvornicu te da je na njegovo mjesto predsjednika uprave u međuvremenu došao Zvonko Bogdanovski.

Od tada su radovi na novoj tvornici i nekoliko puta zaustavljeni, kako zbog vremenskih neprilika tako i zbog smrtnog slučaja na gradilištu. Promjena planova oko gradnje može se povezati i s promjenama na vrhu Novartisa, odnosno s dolaskom Vasanta Narasimhana na vodeću poziciju krajem siječnja i njegovom najavom velikih promjena i reorganizacije poslovanja, pišu slovenski mediji. 
Nedugo nakon njegovoga dolaska krenula su nagađanja da Novartis planira prodati svoju diviziju generičkih lijekova Sandoz, upravo zbog situacije na američkom tržištu gdje su njihovi rezultati sve lošiji i jačanja konkurenata kao što su Kina i Indija.

Žele složene lijekove

Istaknuto je naknadno da službena odluka još nije donijeta, ali je isto tako poznata i Novartisova najava da će do kraja sljedeće godine u Koloradu zatvoriti tvornicu i proizvodnju preseliti u Sjevernu Karolinu što će 450 ljudi ostaviti bez radnog mjesta. K tome su najavili i okretanje prema složenijim lijekovima koji imaju veću zaradu i odmicanje od generika, a sličnu sudbinu otpuštanja velikog broja radnika najavili su, ili već i proveli, i druge farmaceutske kompanije kao što su Teva i Allergan.

Komentirajte prvi

New Report

Close