Novartis plaća 729 mil. dolara kazne zbog mita liječnicima

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2020. u 21:59
Švicarska kompanija nagodila se s američkim vlastima/REUTERS

Tužbe obuhvaćaju razdoblje od 2002. do 2011. godine.

Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je da je s američkim vlastima postigao nagodbu u okviru koje će platiti 729,25 milijuna dolara kako bi se povukle tužbe da je podmićivao liječnike i pacijente radi povećanja prodaje lijekova.

Ured državnog tužitelja u New Yorku optužio je Novartis da je liječnike gotovinom, večerama u luksuznim restoranima i putovanjima poticao da propisuju određene lijekove za srčane bolesti i dijabetes. Putovanja i večere uglavnom su se organizirali u vidu seminara, predavanja i kongresa, tvrde tužitelji.

Tužbe obuhvaćaju razdoblje od 2002. do 2011. godine. U sklopu nagodbe s ministarstvom pravosuđa, kompanija će najveći dio iznosa, 678 milijuna dolara, isplatiti upravo kako bi se povukle te tužbe.

Novartis dodaje i da će slijedom nagodbe ubuduće organizirati edukativne programe u obliku internetskih tečajeva.

Preostalih 51,25 milijuna dolara Novartis će platiti u sklopu odvojene nagodbe kojom će biti povučena tužba da programom financijskih naknada poticao pacijente da uzimaju njegove lijekove na recept. Takva praksa povećava troškove liječenja, podsjetili su tužitelji savezne države Massachussetts.

Komentirajte prvi

New Report

Close