Novartis izdvaja Sandoz koji će tako postati europski lider u genericima

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Sandozovi generički lijekovi najviše se prodaju na tržištu Njemačke, Austrije i Švicarske/Shutterstock

Švicarski farmaceut pronašao rješenje koji su dioničari dugo čekali.

Švicarski farmaceut Novartis najavom izdvajanjem Sandoza blizu je okončanja procesa restrukturiranja čije rezultate dioničari željno iščekuju. Izdvajanjem Sandoza i njegovim uvrštenjem na burzu Novartis će povećati svoj fokus na patentirane lijekove, priopćila je kompanija.

Sandoz, s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi dolara, tako će postati najveći proizvođač generičkih lijekova u Europi. Sandoz sudjeluje s petinom udjela u ukupnoj Novartisovoj prodaji od 51,6 milijardi dolara.

Imaju iskustva
Kako prenosi Reuters, na jučerašnjem brifingu za medije Novartisov izvršni direktor Vas Narasimhan kazao je kako kompanija nije primila nikakvu formalnu ponudu za Sandoz. Međutim, ako bi neka “visoko atraktivna” ponuda došla, u Novartisu bi je pozorno razmotrili, dodao je prvi čovjek švicarskog farmaceutskog diva.

Inače, Novartis već ima iskustva sa izdvajanjem svojih dijelova poslovanja i njihova unovčavanja na burzi. Primjerice, izdvajanje Alcona – tvrtke koja se bavi proizvodima za njegu očiju – 2019. godine bio je najveći burzovni izlazak na švicarskom tržištu kapitala u posljednjih nekoliko godina.

K tome, prošle godine kompanija je pristala prodati trećinu udjela u Rocheu. Stoga je najvjerojatniji scenarij izdvajanje, izjavio je Narasimhan, a prenosi Reuters. Prema procjeni stručnjaka koje je kontaktirao Bloomberg, Sandozovo poslovanje prilikom uvrštenja na burzu moglo bi biti vrednovano i do 25 milijardi dolara.

10

milijardi dolara iznosi godišnja prodaja Sandoza, što je petina Novartisove

Samostalni Sandoz prema očekivanjima će imati sjedište u Švicarskoj, s dionicama uvrštenima na tamošnjoj burzi SIX te na Wall Streetu. I nakon izdvajanja Sandoz će voditi Richard Saynor.

Ova transakcija bi trebala biti porezno neutralna za Novartis, a očekuje se da će biti dovršena u drugom polugodištu iduće godine. Ipak, njezina realizacija ovisi o tržišnim okolnostima, mišljenju poreznika te odobrenju dioničara, upozorio je Novartis.

Pretres poslovanja
Za dioničare švicarske kompanije ovo je dugoočekivani odgovor na strateški “pretres” poslovanja koji je Novartis pokrenuo u listopadu prošle godine. Analitičari Vontobela u bilješci klijentima ističu kako izdvajanje poslovanja sa genericima ima logike s obzirom da je upravljanje farmaceutskim poslovanjem u globalu postalo sve složenije.

Inače, ovo je već drugi pokušaj da se Novartis “riješi” Sandoza. Prvi je takav pokušaj bio 2018., ali je 900 milijuna dolara vrijedan dogovor s indijskom kompanijom Aurobindo Pharma propao zbog problema s dobivanjem odobrenja regulatora tržišnog natjecanja.

Sandoz globalno zapošljava 20.000 ljudi, a njegovi generički lijekovi najviše se prodaju na tržištu Njemačke, Austrije i Švicarske. Kompanija se sa Novartisom spojila 1996. godine.

Vas Narasimhan na čelu je Novartisa od 2018. godine, a pod njegovim vostvom kompanija se fokusirala na visokoprofitabilne lijekove. S druge strane, epidemiološke mjere zbog COVID-a značajno su smanjile broj slučajeva gripe, a time i prodaju Sandozovih lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close