Novak Đoković mora napustiti Australiju: Iznimno sam razočaran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2022. u 09:09
FOTO: Reuters

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

Tenisač Novak Đoković u nedjelju je poručio da je iznimno razočaran odlukom australskog saveznog suda kojom mu je onemogućeno igranje na Australian Openu i ostanak u Australiji, prenose australski mediji.

“Uzet ću neko vrijeme za odmor i oporavak, prije nego što se ponovno oglasim. Iznimno sam razočaran odlukom suda o odbijanju moga zahtjeva za preispitivanjem odluke ministra o otkazivanju vize što znači da ne mogu ostati u Australiji i sudjelovati u Australian Openu”.

“Poštujem odluku suda i surađivat ću s nadležnim vlastima u pogledu moga odlaska iz zemlje.”

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

“Nije mi drago što je proteklih tjedana fokus bio na meni i nadam se da se svi sada možemo usmjeriti na igru i turnir koji volim. Poželio bih sve najbolje igračima, dužnosnicima turnira, osoblju, volonterima i obožavateljima”, navodi se u Đokovićevu priopćenju.

Đoković je zahvalio i svojoj obitelji, prijateljima, timu i obožavateljima, kao i sunarodnjacima Srbima na potpori.

Australian Open objavio je da će Đokovića zamijeniti Salvatore Caruso.

Njegov odvjetnički tim, kojemu su na raspolaganju neke pravne opcije, nije se još oglasio hoće li se još nešto pokušati. Nakon što je sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize australski pravni stručnjaci navode da postoje još neke teoretske pravne opcije za njegove odvjetnike ne dajući im previše nade, jer uključuju primjerice molbu ministru za imigraciju za izdavanjem privremene vize – istom ministru koji mu je vizu i ukinuo, prenio je CNN.

Đoković, nakon odluke saveznog suda i ako odluči ne poduzeti nikakve pravne poteze, prema pisanju svjetskih medija, može dobrovoljno otići iz Australije, a ako odbije bit će deportiran.

Odlučujući o slučaju koji je dominirao australskim životom i svijetom sporta više od tjedan dana, tročlano sudsko vijeće Saveznog suda saslušalo je u nedjelju argumente vladinih odvjetnika da Đokovićeva daljnja prisutnost u zemlji može potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja tijekom najgoreg vala epidemije covida-19 u Australiji otkako je pandemija počela.

Medicinsko izuzeće koje je omogućilo srpskom teniskom prvaku da uđe u zemlju bez cijepljenja izazvalo je bijes u Australiji i postalo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona, koji mora raspisati savezne izbore prije svibnja.

“Sud nalaže da se žalba odbije na trošak tužitelja”, stoji u odluci koju su jednoglasno odobrila trojica sudaca, a prenio Afp. Obrazloženje odluke bit će naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju četiri sata izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade nakon što su odvjetnici srbijanskog tenisača uložili žalbu na odluku austrlskog ministra za imigracije Alexa Hawkea da iskoristi diskrecijsko pravo i ukine mu vizu jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila “nerazumna” i “pogrešna”.

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja “zdravstveni rizik” .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo “nemir” među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

“Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera”, rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Komentirajte prvi

New Report

Close