Novac za cjepivo protiv korone njemački CureVac dobio na burzi u New Yorku

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2020. u 22:00
Početna javna ponuda vrijedila je 245 milijuna dolara, REUTERS

CureVac spada među brojne tvrtke koje rade na potencijalom cjepivu protiv koronavirusa i nije prva koja se odlučila uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju kako bi pribavila novac.

Njemački CureVac uvrstio je dionice u kotaciju Njujorške burze kako bi prikupio novac za ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa. U petak se prvi dan trgovalo njegovim dionicama. CureVac je želio inicijalnom javnom ponudom (IPO) na njujorškoj burzi pribaviti oko 245 milijuna dolara, pri čemu oko 150 milijuna dolara namjeravaju iskoristiti za financiranje sofisticiranih kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva.

Dodatnih 50 milijuna dolara namijenili su proširenju kratkoročnih proizvodnih kapaciteta. Najveći dioničar Dietmar Hopp, suosnivač njemačkog softverskog diva SAP-a, trebao bi nakon IPO-a zadržati kontrolu kupnjom dodatnih dionica za 100 milijuna dolara. Njegov bi udio bio nešto manji od 50 posto. Njemačka državna razvojna banka KfW trebala bi preuzeti udio nešto manji od 17 posto, a dok bi onaj britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline trebao biti nešto veći od osam posto.

Njemačka vlada uložila je u lipnju preko razvojne banke 300 milijuna eura u CureVac u namjeri da spriječi eventualna inozemna preuzimanja. CureVac spada među brojne tvrtke koje rade na potencijalom cjepivu protiv koronavirusa i nije prva koja se odlučila uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju kako bi pribavila novac.

Komentirajte prvi

New Report

Close