Nogometno prvenstvo jedini izvor rasta ruske ekonomije

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2018. u 22:00
Svjetsko prvenstvo koje počinje 14. lipnja ima značajno mjesto u ekonomskim planovima Kremlja/REUTERS

Iako zamjenik premijera očekuje doprinos BDP-u od tri milijarde eura do 2023., iskustva Brazila i Južne Afrike pokazuju suprotno.

Jedina brana od potonuća ruskog gospodarstva u recesiju trenutno je predstojeće Svjetsko prvenstvo u nogometu, no Rusija se "kladi na krivog konja" ako je suditi po iskustvima Brazila i Južne Afrike.

Prema riječima zamjenika ruskog premijera Arkadija Dvorkoviča, pripreme za nogometni Mundijal koji počinje 14. lipnja u posljednjih su pet godina doprinijele tamošnjem gospodarstvu sa 867 milijardi rubalja (11,4 milijardi eura).

'Vrlo ozbiljan' doprinos
Izraženo u relativnom odnosu, doprinos iznosi jedan posto BDP-a. "Jedan posto definitivno je vrlo ozbiljan, kritično važni doprinos našem razvoju. Mogu reći da bez Svjetskog prvenstva ne bi bilo ekonomskog rasta u ovom trenutku", izjavio je Dvorkovič, a prenosi Reuters. Nakon dvogodišnje recesije izazvane padom cijena nafte i zapadnim sankcijama, rusko se gospodarstvo prošle godine vratilo na staze rasta ostvarivši povećanje BDP-a od 1,5 posto. Međutim, rast je bio manji od dva posto koliko je očekivala vlada. To je povećalo pritisak na Kremlj da izvuče ekonomiju iz stagnacije i poboljša životni standard.

 

1,5 posto

rasta BDP-a zabilježila je Rusija prošle godine, iako se očekivao rast od 2%

U tom kontekstu, Svjetsko prvenstvo u nogometu ima vrlo značajno mjesto u ekonomskim planovima ruske vlade. Prema studiji koju je sredinom tjedna predstavio Arkadij Dvorkovič i dužnosnici organizacijskog odbora, ulaganja u infrastrukturu turnira mogla bi godišnje doprinijeti BDP-u za 150 do 210 milijardi rubalja (1,9 do 2,8 milijardi eura) u idućih pet godina. No, takve (pre)optimistične prognoze ipak treba uzeti s rezervom. Naime, ekonomske studije pokazuju kako su gospodarske koristi organizacije velikih sportskih događanja, poput Svjetskog prvenstva, u slučaju zemalja u razvoju vrlo ograničene. To ponajbolje pokazuju slučajevi Brazila gdje je  održan prošli Mundijal 2014. godine te Južne Afrike, domaćina 2010. godine.   

Manje od očekivanja
Južna Afrika uložila je 3,1 milijardu dolara u infrastrukturu, a ekonomski utjecaj tolikog ulaganja izražen je u otvaranju 130.000 radnih mjesta te doprinosa realnom BDP-u u 2010. od 509 milijuna dolara. Iako je vlada očekivala 450.000 posjetitelja i turista, došlo ih je tek 307.000 koji su potrošili 444 milijuna dolara ili tek petinu novca uloženog u infastrukturu. Brazil je uložio vrtoglavih 15 milijardi dolara, a očekivao je 600.000 stranih turista. Službeni podaci su pokazali da je došlo 484.500 inozemnih posjetitelja koji su potrošili 365 milijuna dolara ili 2,5 posto uloženog novca. Tri godine nakon Mundijala utjecaj  tog događaja – i Olimpijskih igara 2016. u Riju – na brazilsku je ekonomiju negativan.

Opreznija središnja banka

Zabrinjava potencijalni skok cijena
Ruska središnja banka mnogo je opreznija od vlade u procjenama ekonomskog utjecaja. Prema ranijim procjenama središnje banke, Svjetsko prvenstvo donijet će mali poticaj gospodarstvu, ali je mnogo više zabrinjava potencijalni skok cijena. Ruske vlasti već su objavile na "stupu srama" imena hotela koji su iskorisitili Svjetsko prvenstvo za povećanje cijena noćenja i do 5000 posto. Inače, središnja banka ulaže velike napore u snižavanju dvoznamenkaste inflacije. Zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič smatra da će utjecaj Mundijala na inflaciju biti mali.

Komentirajte prvi

New Report

Close