Njemački umirovljenici odlaze iz zemlje zbog iznenađujućeg razloga

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2020. u 13:12
Udjel umirovljenika koji žive u siromaštvu na 
19 posto

U 10 godina broj umirovljenika koji su odselili u inozemstvo porastao 8 puta.

Dok stotine tisuća stranih radnika dolaze u Njemačku zaraditi mirovinu, sve više tamošnjih umirovljenika napušta zemlju i seli prema istoku jer im visina mirovina ne omogućava pristojan život. U proteklih 10 godina, koliko traje ekspanzija njemačkog gospodarstva, broj umirovljenika koji su odselili u inozemstvo povećao se za osam puta, navodi Reuters. Primjerice, 2002. je 671 njemački umirovljenik svoju mirovinu počeo primati na Tajlandu, a 2018. bilo ih je 5415. K tome, u Bugarskoj sada živi 652 umirovljenika iz najvećeg europskog gospodarstva, nasuprot njih 107 prije 18 godina.

Najveći dio njih emigrirao je iz ekonomskih razloga s obzirom na rastući broj umirovljenika koji žive ispod linije siromaštva. Iako je rast njemačkih mirovina u proteklih 10 godina bio viši od stope inflacije, povećana je i nejednakost. Tako je udjel umirovljenika koji žive u siromaštvu porastao sa 16 posto u 2017. na lanjskih 19 posto, pokazuju podaci saveznog statističkog ureda. “Za mene, dom je tamo gdje si mogu priuštiti pristojan život, a to nije u Njemačkoj”, kazao je za Reuters umirovljeni 78-godišnji mesar Waldemar Hackstätter koji se sa suprugom Hildegard naselio u bugarskom selu Sirakovo.

S njihove dvije mirovine od ukupno 1200 eura mogu si priuštiti znatno bolji životni standard. Debata oko državne mirovine umalo je dovela do raspada koalicije konzervativaca i socijaldemokrata. U studenom su dvije stranke ipak dogovorile “temeljnu mirovinu” za sve koji su bili zaposleni cijelog radnog vijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close