Njemački tužitelj počeo istragu o špijuniranju

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2015. u 21:59
Od Angele Merkel se traže objašnjenja/REUTERS

Prisluškivanje kompanija dobit će i sudski epilog.

Glavni njemački državni odvjetnik otvorio je istragu o postupcima Savezne obavještajne službe (BND) koja je godinama prosljeđivala američkim obavještajcima podatke o europskim institucijama i kompanijama, potvrdio je glasnogovornik tužiteljstva.

"Preliminarna istraga je započela", izjavio je medijima glasnogovornik, prenosi Reuters. Vlada kancelarke Angele Merkel našla se u neugodnom skandalu nakon prošlotjednih napisa tjednika Spiegel o suradnji BND-a i američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Jedna od kompanija koja je bila prisluškivana, Airbus, podnijela je i kaznenu prijavu zbog sumnje u industrijsku špijunažu. Oporba u njemačkom Bundestagu iz redova Zelenih i ljevice zatražila je od kancelarke da detaljno izvijesti parlament o suradnji njemačkih i američkih obavještajaca koja je trajala od 2002. godine te koliko je dugo znala za sve to.

"Ovo izgleda kao da je doseglo kriminalne dimenzije", izjavio je njemačkim medijima Christian Ströbele, zastupnik Zelenih. Njemačka javnost osjetljiva je na obavještajne postupke imajući u vidu iskustva u prošlosti s nacističkim i istočnonjemačkim režimom. Posljednji je puta špijunski skandal izbio prije dvije godine kada je otkriveno da je NSA prisluškivala i samu Merkel. Ona je tada izjavila kako je neprihvatljivo da se prijatelji prisluškuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close