Njemački parlament sumnjiči vladu za prikrivanje afere Wirecard

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2020. u 22:00
Ministar financija Olaf Scholz /REUTERS

Zastupnike je zanimalo zašto je vlada lani lobirala u Kini za tu kompaniju za digitalna plaćanja, a znala je za neregularnosti.

Ministar financija Olaf Scholz nije uspio uvjeriti njemački parlament da su financijski regulatori učinili sve što je u njihovoj moći da bi spriječili aferu Wirecard, najveći korporativni skandal u toj zemlji u poslijeratnom razdoblju.

U saslušanju iza zatvorenih vrata Scholz je naglasio kako bi reforma njemačke financijske regulacije – koju je ministarstvo kojem je na čelu predstavilo prije 10-ak dana – trebala popraviti sve nedostatke u sustavu i osigurati da se slične afere ne dogode u budućnosti.

Ipak, to nije uvjerilo zastupnike Bundestaga, prvenstveno oporbene, koji su zatražili da se o pozadini afere otvori sveobuhvatna istraga.

Politička šteta za ministra

Parlamentarna istraga mogla bi politički naštetiti Scholzu, smatraju tamošnji analitičari, i umanjiti njegove šanse da ga Socijaldemokratska stranka nominira kao kandidata za kancelara na izborima za Bundestag iduće godine.

„Stvarno zanimljiva pitanja o Wirecardu ostala su bez odgovora“, izjavio je medijima Fabio De Masi, zastupnik ljevičarske stranke Die Linke i član parlamentarnog Odbora za financije.

De Masi je istaknuo da je Scholz nejasno objasnio zašto je ministarstvo financija lobiralo u Kini za tu tvrtku za digitalna plaćanja još sredinom prošle godine, mjesecima nakon što je ministar bio upoznat s tvrdnjama da u poslovanju Wirecarda postoje ozbiljne dubioze.

Tijekom četverosatnog saslušanja zastupnike je najviše zanimalo što je vlada mogla učiniti kako bi se izbjegao najgori računovodstveni skandal koji je potresao korporativnu Njemačku. Podsjetimo, Wirecard je prošloga mjeseca objavio stečaj priznavši da 1,9 milijardi eura u njegovoj bilanci „vjerojatno nije postojalo“.

Državno odvjetništvo vjeruje kako je prvi čovjek kompanije Markus Braun zajedno sa svojim suradnicima godinama bio dijelom smišljene prijevare kojoj je cilj bio umjetno napuhati Wirecardove prihode i tako prevariti investitore.

Skandal je bacio veliku sjenu na njemački sustav financijske regulacije, a ministarstvo financija i regulatorna agencija BaFin optuženi su za ignoriranje brojnih upozorenja o neregularnostima u poslovanju Wirecarda.

Prekasno djelovanje

„Olaf Scholz nije mogao odbaciti kritike da je prekasno djelovao“, istaknuo je njemačkim novinarima Danyal Bayaz, zastupnik Zelenih. „Očito je da nije iskoristio većinu od onih ovlasti koje ima ministarstvo i on kao ministar“, dodao je Bayaz.

Florian Toncar, zastupnik liberalnog FDP-a otkrio je da je Scholz nekoliko puta optužio revizore da su cijelo desetljeće objavljivali nepotpuna revizorska izvješća te da su BaFinu „ruke bile vezane“. „Prava je katastrofa kada političar odgovoran za financijski nadzor stvori dojam da se ništa nije moglo učiniti u slučaju financijske prijevare u 1,5 godini“, kaže Toncar.

On smatra da je BaFin imao i više nego dovoljne ovlasti da pokrene istragu o Wirecardu, uključuju i pretres njegovih ureda. „Oni to nisu učinili i nejasno je zašto nisu“, dodaje FDP-ov zastupnik. Financial Times podsjeća da je BaFin nakon napisa o tom listu o internoj istrazi u singapurskoj podružnici Wirecarda otvorio istragu, ali protiv tog medija optužujući ga za pokušaj manipulacije tržištem.

Regulator je u veljači 2019. čak zabranio na dva mjeseca kratku prodaju Wirecardovih dionica, obrazlažući tu odluku njegovom važnošću za gospodarstvo i ozbiljnom prijetnjom povjerenju na tržištu. Inače, BaFin nikada prije nije takvu zabranu uveo zbog pojedinačne kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close