Njemački nakladnici protiv Googleovog gašenja ‘kolačića’

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2022. u 22:00
Google tvrdi da je mnoštvo platformi već ugasilo ‘kolačiće’ drugih tvrtki/REUTERS

Medijska industrija uputila pismo Europskoj komisiji.

Google je pred novim sukobom s najvećim njemačkim novinskim izdavačima i oglašivačima koji od Europske komisije traže zaustavljanje plana američke internetske tražilice o prestanku korištenja “kolačića” drugih kompanija. Ako bi Google proveo taj plan, medijski nakladnici izgubili bi značajan oglašivački alat.

Kako prenosi Financial Times, njemački Axel Springer, izdavač najtiražnijeg tabloida Bild, ali i portala Politico, našao se među stotinjak nakladnika, oglašivača i medijskih kompanija koji su u dokumentu na 108 stranica argumentirali da će Google prekršiti europsku regulativu ako iduće godine prestane koristiti “kolačiće” drugih kompanija u pregledniku Chrome.

Veliki udarac
Dokument je poslan europskoj povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. Googleova odluka blokirala bi oglašivače i nakladnike u analizi preferencija korisnika koji pregledavaju internetski sadržaj.

A to bi bio veliki udarac na model kojim medijska industrija generira prihode. Osim Axel Springera, potpisnik tog dokumenta je i njemačka Savezna udruga digitalnih nakladnika.

Oni tvrde da će Googleova planirana promjena naštetiti njihovom poslovanju, dok će s druge strane kompaniji iz Silicijske doline omogućiti prikupljanje goleme količine podataka o korisnicima čime će njezino poslovanje pretraživanja utemeljeno na oglašavanju ostati – netaknuto.

8

milijardi eura kazni prikupio je Google zbog narušavanja tržišnog natjecanja

Dokument poslan jučer u Bruxelles posljednji je u nizu napora europske medijske industrije da se Europsku komisiju motivira na otvaranje službene istrage koja bi mogla rezultirati kaznom i do 10 posto Googlevih godišnjih prihoda.

Podsjetimo, američka je kompanija već zaradila više od 8 milijardi eura kazni u tri odvojena slučaja zaštite tržišnog natjecanja u proteklih 10-ak godina.

“Nakladnici moraju ostati u poziciji da im je omogućeno tražiti pristanak korisnika za obradu osobnih podataka, bez da Google drži tu odluku. Google mora poštivati odnos između nakladnika i korisnika bez miješanja”, stoji u dokumentu.

Inače, Googleova odluka o prestanku korištenja “kolačića” drugih tvrtki odgađana je gotovo dvije godine nakon što je kompanija objavila da je u pregovorima sa konkurentima i regulatorima oko toga, s obzirom da želi izbjeći ugrožavanje poslovanja internetskih medijskih portala.

Odvojeno izvješće britanskog regulatora tržišnog natjecanja pokazalo je kako internetski nakladnici u slučaju provedbe Googleove odluke riskiraju golemi gubitak prihoda, i do 70 posto.

‘Činimo to otvoreno’
Google je poručio kako je mnoštvo drugih platformi i pretraživača već prestalo podržavati “kolačiće” drugih tvrtki. “No, Google je jedini tko to čini otvoreno i u konzultaciji s tijelima za tehničke standarde, regulatorima i industrijom dok istodobno promovira nove, alternativne tehnologije”, stoji u objavi.

I bez ovog najnovijeg slučaja dužnosnici Europske unije smatraju kako bi Google mogao iskoristiti svoju dominantnu poziciju na tržištu pretraživanja kako bi poticao vlastito oglašivačko poslovanje.

U SAD-u su regulatori već optužili tehnološkog diva za dogovor s Facebookom oko gašenja konkurentske razmjene oglasa. Kako bi izbjegao daljnje probleme s regulatorima, Google je pokrenuo veliku lobističku kampanju u Bruxellesu kako bi spriječio ograničavanje svoje tržišne moći.

Uključio se i u pokušaj utjecanja na skorašnju europsku digitalnu regulativu serijom ciljanih objava na društvenim mrežama te porukama elektroničke pošte i oglasima usmjerenih na europarlamentarce.

Europska komisija već je otvorila neslužbeno propitivanje Googleove pozicije na internetskom tržištu gdje djeluje kao dominantni posrednik između oglašivača i nakladnika. To je krak šire istrage načina kako Google prikuplja podatke o korisnicima pokrenute još 2019. godine.

S druge strane, Google je podnio žalbu najvišem sudu EU-a zbog kazne od 2,42 milijarde eura koju mu je izrekla Europska komisija zbog promoviranja vlastite usluge usporedbe cijena u odnosu na konkurente.

Komentirajte prvi

New Report

Close