Njemačke udruge traže poticaje za ‘zeleno’ grijanje

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Udio obnovljivih izvora energije u novim sustavima grijanja mora po, za mnoge kontroverznom, zakonu iznositi najmanje 65 posto.

Njemačka vlada mora osigurati poticaje za sustave grijanja na obnovljive izvore, naglasile su udruge, upozorivši na slabu potražnju za dizalicama topline i radovima na energetskoj obnovi zgrada i na financijski udar na siromašnija kućanstva.

Udio obnovljivih izvora energije u novim sustavima grijanja mora po, za mnoge kontroverznom, zakonu iznositi najmanje 65 posto, piše agencija dpa. Tamošnje udruge u pismu objavljenom u srijedu izražavaju zabrinutost v qDXSzbog sporijeg tempa energetske obnove zgrada, upozoravajući na smanjeni interes za državnim subvencijama za prijelaz na nove toplinske sustave.

Nedostatna potražnja mogla bi izazvati val otkaza u tom sektoru, upozoravaju organizacije, a ugroženo je i ostvarivanje klimatskih ciljeva i društvena stabilnost budući da visoki računi za grijanje teško pogađaju kućanstva s niskim primanjima.

Stoga udruge, koje su objavile pismo, pozivaju vladu i parlament da usvoji paket klimatskih poticaja za građevinski sektor, a traže i program obnove javnih zgrada. Pozivaju se u pismu na rezultate Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza koji pokazuju da je od travnja do lipnja prepolovljen broj zahtjeva za državnu potporu za energetsku učinkovitost u odnosu na isto razdoblje lani.

Istovremeno, brojke pokazuju da su naglo usporili i radovi na obnovi zgrada i prodaja dizalica topline, priopćili su iz Ureda.

Planovi njemačke savezne vlade o prijelazu na klimatski prihvatljive sustave grijanja potaknuli su žestoke rasprave u javnosti budući da vlasnici stambenih nekretnina strahuju od velikih troškova. Najviši njemački sud zaustavio je planirano usvajanje zakona u Bundestagu po hitnom postupku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close