Zazvonili na uzbunu jer Njemačka i Europa zaostaju u ovoj važnoj utrci

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2019. u 09:00
Prilika je program Gateway iza kojeg stoji NASA/REUTERS

Na poticaj poslovne zajednica vlada radi na prijedlogu regulative koja će postaviti standarde za svemirske operacije.

S obzirom na to da bi tržište komercijalnih svemirskih letova i eksploatacije resursa u svemiru za 20 godina moglo vrijediti bilijun dolara, Njemačka priprema zakon koji će privući privatna ulaganja u taj sektor.

Kako su Reutersu objasnili u ministarstvu gospodarstva, novi zakon ograničit će financijske i pravne obveze privatnih kompanija u slučaju incidenata u orbiti, postavit će standarde za svemirske operacije te ponuditi prilike za nove projekte.

Zvono na uzbunu
Prema riječima državnog tajnika Thomasa Jarzombeka, nova regulativa naći će se pred zastupnicima Bundestaga ujesen. Priprema zakona reakcija je vlade na zahtjeve poslovne zajednice. "Zazvonili smo na uzbunu jer Njemačka i Europa zaostaju u svemirskoj utrci u odnosu na SAD i Kinu", kaže Dirk Hoke, direktor za obranu i svemirska istraživanja u Airbusu.

 

1,1 milijardi

dolara iz proračuna izdvaja Njemačka za svemirska istraživanja

Iako je najveća europska i četvrta svjetska ekonomija, Njemačka je sedma u svijetu po proračunskim izdvajanjima za svemirska istraživanja od 1,1 milijardu dolara. Susjedna Francuska izdvaja, primjerice, dvostruko više. Na vrhu te ljestvice je, naravno, Amerika s uloženih 40 milijardi dolara proračunskog novca. No, upravo bi SAD mogao potaknuti razvoj njemačke svemirske industrije. Dirk Hoke kaže kako lunarni program Gateway iza kojeg stoji NASA pruža priliku Njemačkoj, ali i ostalim europskim državama da uhvate priključak.

Program uključuje dizajn i razvoj male svemirske letjelice koja će se nalaziti u orbiti Mjeseca i služiti kao baza astronautima za rad na površini tog Zemljina satelita, a kasnije i za misije na Mars. NASA je namjeravala dovršiti program Gateway do 2026., no američka vlada sada želi poslati ljude na Mjesec do 2024. godine. "Zakon o svemirskim istraživanjima mora omogućiti da njemačka svemirska industrija igra veću ulogu u globalnom razvoju", ističe glasnogovornica ministarstva gospodarstva. 

Uspostava globalnog okvira
Osim na nacionalnoj razini, njemačka vlada želi uspostavu i globalnog regulatornog okvira. Tako Berlin u Ujedinjenim narodima lobira za uspostavu standarda za iskorištavanje rudnih resursa Mjeseca i asteroida. Na tom području europski je lider Luksemburg donošenjem zakona o ograničavanju obveza privatnih kompanija i liberalizacije rudarenja asteroida.

K tome, Luksemburg je osnovao i 100 milijuna eura vrijedan fond za investicije u takve projekte. Dio njemačkih kompanija, poput berlinskog startupa Orbital Systems koji se bavi malim satelitima, već je najavio selidbu u Luksemburg. Prvi veliki svemirski projekt koji je pred Njemačkom jest lansiranje špijunskog satelita pod nazivom Georg 2022. za obavještajnu službu BND.    

Komentirajte prvi

New Report

Close